Hoe overleef ik een baby met (verborgen) reflux?

Hoe overleef ik een baby met (verborgen) reflux?

Intens. Dat waren de afgelopen maanden. Ik ga geen zeik verhaal houden over hoe zwaar het was want de meeste van mijn volgers zijn ook moeder en kunnen het zich inbeelden. Moeder zijn is gewoon niet zaligmakend zoals sommige mensen denken, nee, het is keihard werken. Joe was een ontzettend onrustig baby’tje maar inmiddels lijkt de rust redelijk wedergekeerd. Slapen is nog steeds niet zijn favo bezigheid, maar het huilen heeft ‘ie wel achterwegen gelaten. Ik krijg dagelijks ontzettend veel vragen en daarom ga ik mijn tips bundelen in dit artikel, hopelijk helpt het andere moeders die in dezelfde situatie zitten als wij!

 

Disclaimer: dit zijn mijn persoonlijke ervaringen, het kan zijn dat dit voor jou niet helpt of dat je het met bepaalde tips niet eens bent, dit wil niet zeggen dat ze per definitie niet waar zijn of kunnen helpen.

 

1. Geef zorg uit handen.

Niet slapen is killing, geloof me, ik kan het weten. Het voelt een beetje gek om jullie nu te gaan vertellen dat het een goed idee is om je baby een nachtje bij je een opa/oma, tante of vriendin te laten slapen, want dit hebben ongeveer 10 verschillende mensen tegen mij moeten zeggen tot ik dit écht deed. Maar het is dus echt een goed idee. Het missen van slaap kan gekke dingen met je doen, en ook al zorgt dit niet voor een blijvende oplossing, het relativeert wel én je kunt even opladen. Je bent géén slechte moeder, wanneer je deze keuze maakt. Laat je niet gek maken door wat je leest of hoort, er is niet één specifieke manier om een goede moeder te zijn, maar blijf bij jezelf en volg je gevoel! Af en toe aan jezelf denken is heel belangrijk!

2.  Bewust voeden.

Of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft, bewust voeden heeft ons geholpen. Ik hoor je denken; wat bedoel je met bewust voeden? Bewust de tijd nemen voor de voeding. Ga op een plek zitten waar je lekker zit en comfortabel bent. Voor kindjes met reflux is het belangrijk dat zij rustig kunnen drinken. Ná de voeding hielden wij Joe een halfuur ”omhoog”. Dit houd in: rechtop. Zijn voeding kon zo goed zakken en zo gaf hij minder terug. Ook dikte wij zijn voeding aan met Johannes brood pitmeel. Als de voeding dikker is, is de kans ook kleiner dat er minder omhoog komt.

3. Houd een strak schema aan.

Als je een tweede kindje krijgt, ga je alles (on)bewust vergelijken met je eerste. Zo deed ik dat ook bij Joe in vergelijking met Lola. Lola was een ontzettend makkelijke baby die ik overal mee naar toe nam, de eerste 3 maanden ”deed ik maar wat” qua schema. Ze sliep vrijwel overal en ik gaf borstvoeding en voedde haar op aanvraag. Dit was overigens heel strikt om de 4 uur waardoor er wel een lijn in zat. Bij Joe werkt het anders, zijn schema ziet er overdag als volgt uit:

Voeding – een uurtje wakker – twee uurtjes slapen in de puckababy in zijn eigen bedje (dus niet in de kinderwagen terwijl ik op pad ben) – wakker worden – even spelen en dan beginnen we het ritueeltje weer van voor af aan.

Die twee uur slapen in zijn bedje gebeurt overigens alleen in de ochtend. De rest van de tijd lukt het vaak niet langer dan een uurtje.

Joe doet het heel goed op zo’n schemaatje. Belangrijk is wel dat hij zijn slaapjes thuis doet in zijn eigen bedje, te veel rumoerigheid of prikkels om hem heen werkt niet en zorgt ervoor dat wij slapeloze nachten hebben. Heeft dus niemand iets aan. Lastig was het wel voor mij, accepteren dat ik veel thuis ”moet” zijn.

4. Zijn bedje iets omhoog zetten.

Dit doe je heel gemakkelijk door bijvoorbeeld wat handdoeken ónder zijn matrasje te leggen. Let op dat je het niet te ”steil” maakt want dan zakt je baby naar beneden. Een klein beetje verhogen werkt vaak al voldoende.

5. Ga langs een dokter als je het niet vertrouwd.

Misschien wel de aller aller aller belangrijkste tip; volg altijd je moedergevoel. Ik heb zoveel ”adviezen” gekregen toen ik zei dat Joe zo onrustig was. Veel mensen dachten kennelijk dat ik me aan stelde. Want ja, baby’s kunnen toch gewoon onrustig zijn? Mijn gevoel zei al die tijd dat er iets niet helemaal klopte, en dat bleek waar te zijn. Volg dus altijd je gevoel! Neemt je huisarts je niet serieus? Blijf aangeven dat je het idee hebt dat er iets niet klopt, krijg je alsnog geen gehoor? Dan kun je altijd zelf contact opnemen met een kinderarts en/of langsgaan in het ziekenhuis.

 

Hopelijk hebben jullie iets aan mijn tips en ervaringen! Er zullen vast nog 100 andere dingen zijn die kunnen helpen, maar dit was mijn top 5!

Liefs, Natalie

Volg:

7 Reacties

 1. Lydia
  3 augustus 2018 / 21:46

  Soms lijkt het alsof ik in de spiegel kijk.
  Onze kids zijn ongeveer even oud.
  En ook mij tweede heeft verborgen reflux en de eerste was super easy, dus ik deed ook maar wat.
  Ik vind de tip met bewust voeden vooral heel verhelderend!
  Ik merk idd dat prikkels vaak veel zijn.. helaas ben ik een moeder met geen rust in dr reet dus doe ik hem in de draagdoek, zo kan ik toch van alles doen..
  Hier geven we de medicijnen bij de voeding voor een slaapje.
  Zo slaapt hij beter en wij dus ook 🙂
  En idd volg je moeder gevoel! Dat klopt… ALTIJD!!

 2. Azra
  5 augustus 2018 / 11:10

  Alsof ik dit zelf geschreven heb. Zooo herkenbaar. Gelukkig gaat t nu iets beter met Joe :-)!

 3. Susanne
  5 augustus 2018 / 11:27

  Uit ervaring weet ik helaas hoe zwaar het kan zijn als je kindje veel huilt en weinig slaapt. Ik denk idd dat de belangrijkste tip is dat je goed naar je moedergevoel moet luisteren. En af en toe een nachtje bij slapen dat zorgt dat je het allemaal weer wat beter kunt handelen. Fijn dat het met Joe wat beter gaat! Geniet lekker van je prachtige gezin!

 4. Lisa
  5 augustus 2018 / 11:30

  Wat een herkenbaar verhaal, zo ontzettend fijn om te lezen. Onze zoon is twee dagen jonger dan Joe, hevige reflux en het KISS-syndroom. Een aantal weken vond ik het moederschap ontzettend zwaar en zaten wij echt niet op die ‘blauwe wolk’ en was ik een emotioneel wrak. Hij spuugde erg veel, sliep twee uur per dag en huilde de rest van de dag. Weken vroegen wij ons af wat wij verkeerd deden en dacht ik geen goede moeder te zijn totdat we eindelijk hoorden wat er aan de hand was. Onze zoon slaapt ook alleen maar thuis, in zijn eigen bedje. Heel erg wennen voor ons, maar nu? Een blije baby, papa en mama en wij passen ons gewoon lekker aan!

  Fijn dat ook jullie Joe rustiger wordt. Hij ziet er op de fotos in ieder geval altijd heel tevreden en happy uit! Duidelijk te zien dat hij liefde in overvloed ontvangt!

  Liefs, Lisa

  • Natalie Vijfhuizen
   5 augustus 2018 / 11:49

   Wat fijn dat je eindelijk duidelijkheid kreeg! Er is niets zo frustrerend dan ”denken” dat je het fout doet! Ik hoop dat je alsnog kan genieten van de komende tijd! X

 5. Rinske
  5 augustus 2018 / 12:54

  Wauw, super Natalie!
  Mijn dochtertje Vieve is nu 6 maanden oud en de eerste maanden heeft ze heel veel gehuild na de voeding en gaf ze echt heel veel terug. Achteraf had ik naar de huisarts moeten gaan. Waar ik heel blij mee ben is (waar ikzelf achter ben gekomen) door te stoppen met eten en drinken van melk producten, soja producten en eieren. Sindsdien is de “reflux” zoals ik dat noemde over! Ik geef nog steeds volledig borstvoeding, ben heel benieuwd hoe ze straks reageert op kunstvoeding. Waarschijnlijk zal het met koemelk niet gaan. Maar voor andere mommy’s: probeer alsjeblieft even die drie producten uit je dieet te schrappen

 6. Rowan
  5 augustus 2018 / 16:23

  Zo herkenbaar! Mijn tweede had ook verborgen reflux en was de eerste 3 maanden continue bezig met voeden (hij dronk een meestal een uur bij mij) troosten, verschonen en overdag sliep hij bijna niet. Mijn eerste was ook heel makkelijk en inderdaad vergeleek ik Ris ook met mijn oudste zoon, ik dacht dat t aan mij lag. Ook het slapen was heel moeizaam en moest inderdaad zoveel mogelijk met rust en regelmaat. Maar nu is hij 8 maanden en slaapt hij heel makkelijk, al is het wel in z’n eigen bed en nog steeds heeft hij de rust nodig. Slapen ergens anders of in de kinderwagen is meestal maar van korte duur of lukt niet. Gelukkig hebben we nu wel een rustig, vrolijk mannetje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.