Hoe wij omgaan met onze dreumes-drama-fase..

Het is een faaaa-se het is een faaaa-se, deze mantra kennen wij moeders allemaal. Je hebt zo van die periodes waarbij je je kind liever even achter het behang plakt of jezelf af en toe even wil opsluiten in het toilet om vervolgens de boel bij elkaar te gillen. Maar hé, kop op, het is een faaaa-se, dus schouders eronder want ook dit gaat voorbij.

WARNING: Dit artikel is geschreven met een vleugje sarcasme, humor maakt het leven leuker. Mocht je dit niet begrijpen lees dan vooral niet verder.

Wie deze momenten niet heeft gehad met zijn of haar kind geloof ik simpelweg niet. Het kan namelijk niet altijd maar ”fantastisch” zijn om een dreumes te hebben. Het grootste deel van de tijd is het natuurlijk heerlijk om een ondernemende 1 jarige onder je hoede te hebben, maar af en toe kunnen ze het je behoorlijk lastig maken. Om maar even een voorbeeld te geven:

 • Ze ontdekken het woordje Nee. En néé dat is niet oké. Want alles is ineens Nee.

Hoe ga ik ermee om? Wij leggen alles heel duidelijk uit aan Lola. Soms herhalen we het wel 10 keer maar dan zien we langzaam dat ze rustig word, ze begrijpen meer dan wij denken!

 • Slapen? Wat is dat? Lola sliep altijd heel goed, en lang, ook dat. Maar sinds een paar weken is deze meid om half 7 klaar wakker en word ze iedere nacht een keertje wakker. Oké, ze slaapt dus nog wel maar het is niet meer wat we gewend zijn.

Hoe ga ik ermee om? Wij gaan zelf ook wat eerder naar bed. Voorheen gingen wij rond 23:00/23:30 uur slapen, maar tijdens deze tropenjaren is het vooral heel belangrijk dat je zelf ook je slaap pakt. Daarom gaan wij sinds kort al rond 21:30 richting ons bed, soms kijken we nog even een serietje voor we gaan slapen maar proberen het nooit té laat te maken. Life saver!

 • Wanneer je: ”niet doen” of ”nee, dat mag niet” zegt krijg je waarschijnlijk de meest ondeugende blik ever toe geworpen en doen ze het dus juist wél.

Hoe ga ik ermee om? Ik laat zoveel mogelijk het woordje ”nee” weg. Ik geef haar zelf ook ”dé blik”. Die blik zegt meer dan 1000 woorden en meestal begrijpt ze dan wel dat het dus niet mag. Als deze blik niet werkt, probeer ik het weer uit te leggen.

 • Ze gaan op pad, gooien alles op de grond, denken soms dat ze al volwassen zijn en kennen nog geen angst. Je hele huis word opnieuw ingericht en als je even niet oplet zijn ze verdwenen..

Hoe ga ik ermee om? Ik doe altijd alle deuren achter me dicht. Laatst vond ik allemaal gebroken stenen beeldjes, het gevolg wanneer je even een deur open laat staan. Verder is het natuurlijk noodzaak dat je geen dingen laat slingeren die je liever niet kwijtraakt of kapot ziet gaan..

 • Dreumes-drama-driftbuien. Van met haar koppie tegen de muur slaan tot huilen om niks.

Hoe ga ik ermee om? Lola dacht een maand geleden dat het een goed idee was om met haar hoofd tegen de muur, vloer of tafels te slaan. Ik schrok me rot de eerste keer dat ze dit deed en raakte lichtelijk in paniek. Ik kreeg het advies het te negeren, een top advies kan ik je vertellen want ze doet het bijna niet meer. Het kan een schreeuw om aandacht zijn of een manier om zichzelf te uiten, ik vond het maar eng en ben blij dat dit weer over is gewaaid.

Het kan een pittige leef(tijd) zijn, ik denk zelf dat het komt doordat ze nog niet zo goed kunnen praten. Ze kunnen je niet vertellen wat er in hun koppie omgaat en dat kan leiden tot behoorlijke driftbuien. Daarnaast moeten ze nu een hele hoop leren, wat mag wel en wat mag niet? Ze gaan je uitproberen en eigenlijk is dat niet zo gek wanneer je je ineens aan allerlei regels moet houden. Naast dat het soms best heftig kan zijn, vind ik het ook vaak heel grappig en bijzonder. Je ziet dat ze dingen ontdekken, beter gaan begrijpen en proberen te communiceren. Lola maakt vaak grapjes en ze vind het heerlijk om te knuffelen en contact te maken met andere.

Ik ben benieuwd of dit herkenbaar is voor andere moeders of misschien wel helemaal niet? En hoe gaan jullie hiermee om?

Liefs, Natalie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 reacties

 1. Anita
  13 februari 2018

  Hi Natalie,

  Hier nog zo’n oh zo leuke dreumes dame.. Nee is haar favoriete woord, hier is boos en liggen in de supermarkt bijna normaal geworden.. dat oma’s zeggen ach lieverd ben je zo verdrietig, en ik maar denken, waarom elke keer in de supermarkt, ligt het aan mij of doet alleen mijn kind dit, ik moet zeggen dat ik vaak zeg dat ze moe is al weet ik dat dit niet altijd het geval is, maar het blijft
  Lastig dit gedrag te corrigeren, nee nee en nog eens nee..
  En ja het is een fase maar oh wat ben ik blij als deze fase voorbij is gevlogen :)!

  (Mijn dochter Amy is trouwens van eind Juli ’16)

  Liefs Anita

 2. Es
  13 februari 2018

  Haha super herkenbaar allemaal! Onze dreumes is inmiddels een peuter, weet op het moment alles beter dan papa en mama en dat is best even wennen. Overdag tel ik de uren wel eens af totdat ze naar bed kan.. en dan ligt ze op bed, denk ik terug aan de dag en moet ik er erg om lachen wat voor streken ze heeft..
  Soms is het lastig om er mee om te gaan maar voor je het weet is het weer voorbij want het is een faaaaa-se

 3. Lisa Jane
  13 februari 2018

  Super herkenbaar! Denk inderdaad ook dat het komt omdat ze nog niet kan praten. Hier ook heel veel nee en huilen/driftbuien om niet… soms heel frustrerend. Wij proberen ook zo veel mogelijk rustig te blijven en alles duidelijk uit te leggen. Heel fijn om je blog en tips te lezen en laten we als mama’s vooral elkaar blijven steunen met tips en tricks! Liefs LJ

 4. Nora
  13 februari 2018

  Hoi, Nathalie
  Ik lees altijd je blogs en kijk altijd je vlogs. Ik weet niet of je dit zou denken maar ik ben pas 11. Maar ik vindt het fantastisch om je blogs te lezen en om je blogs te zien. Ik weet natuurlijk nog niet van de dreumes fase alleen het klinkt zo begrijpelijk. Ik hoop dat je dit nog héél lang blijft doen! En geniet ervan! Groetjes Nora

 5. Denise
  13 februari 2018

  Zo herkenbaar de laatste paar dagen, test Joe ( mijn dochtertje , okt 2016 ) ons aardig uit lades opentrekken, koek koek?! Alle kasten open. Alleen plassen is voor mij geen optie meer vervolgens staat ze met de wc borstel in haar handen! Super grappig maar na van de week een ochtend met alleen maar dit soort taferelen . Was mijn energie om 12 uur echt 0. Was blij dat ze even sliep Haha. Verder is het ook weer echt te gek hoe snel ze alles leert zoveel na probeert te doen goed observeert en het vervolgens kan!

  Ondanks ik haar af en toe achter het behang kan plakken is ze het mooiste wat er is! En moeders die alleen maar alles in rozengeur en manenschijn vertellen… hou toch op!!

  Ik reageer normaal nooit maar je bent volgens mij een super lieve nuchtere mama heerlijk om je te volgen!