Je hoofd boven water houden als b(v)logger

Alweer bijna een jaar geleden maakte ik de keuze om geen nieuwe baan te zoeken, maar fulltime voor mijn blog te gaan werken. De allerbeste keuze die ik ooit heb gemaakt, en ik besef me iedere dag hoe bevoorrecht ik ben met mijn werk. Ik heb de aller leukste baan waarbij ik veel thuis bij mijn kids kan zijn én kan doen wat ik het allerliefste doe. Hoe dit allemaal zo gekomen is en hoe ik mijn hoofd boven water houd deel ik vandaag! Ik kreeg namelijk super veel vragen over dit onderwerp en hoop ze zo allemaal te beantwoorden..

Back to reality?!

Toen wij vertrokken naar Aruba maakte ik een blog aan waar ik al mijn ervaringen wilde gaan delen met mijn familie en vrienden. Zo gezegd, zo gedaan, natalievijfhuizen.nl was een feit en ik deelde daar updates van ons avontuur. Ik maakte mooie foto’s (wat absoluut niet moeilijk is met zo’n waanzinnige omgeving) en plaatste deze op instagram. Dit begon allemaal als een hobby. Ik had nooit verwacht, laat staan de intentie, om hier mijn baan van te maken. Ik had geen idee en deed eigenlijk maar wat. Na aanraadde van Danny downloadde ik google analytics en merkte dat de lezers aantallen op mijn site steeds toenamen, op een gegeven moment bekeken 10.000 unieke bezoekers mijn site iedere maand. Toen begon ik me af te vragen wie dit waren, want ik had geen 10.000 vrienden.. Af en toe kreeg ik wat gratis spulletjes opgestuurd en dat vond ik heel bizar en bijzonder. Want eerlijk, wie vind het nou niet leuk om gratis spulletjes opgestuurd te krijgen?! Dit rommelde lekker zo door tót wij terug in Nederland kwamen..

Op 2 augustus 2017 had ik een positieve zwangerschapstest in mijn handen. We waren op dat moment 5 dagen terug in Nederland en hadden geen idee! Dolblij maar ook een tikkeltje nerveus stond ik met de positieve zwangerschapstest in mijn handen en dacht; hoe ga ik nu ooit een baan vinden?! Wie neemt er nou een zwangere vrouw aan?!

Ondertussen vorderde de zwangerschap, begonnen we langzaam te wennen aan Nederland en besloten Danny en ik dat we ná de komst van dit kindje wel op zoek zouden gaan naar een baan voor mij. We kunnen leven van één salaris, maar ik kom uit een hardwerkende ondernemersfamilie en zelf geen inkomen hebben vind ik vreselijk. Ik besloot de tijd die ik nu had, in mijn blog te stoppen. Ik merkte dat de bezoekers aantallen toenamen en de samenwerkingen binnen stroomde. Het ging eigenlijk heel snel, ik kreeg gave kansen en pakte deze met beide handen aan.

Het bloggen was voor nu mijn droombaan en ik had nooit verwacht dat ik dít zou kunnen bereiken. Je moet nu overigens niet denken dat het allemaal vanzelf gaat, het is keihard werken, doorzetten en dicht bij jezelf blijven. Dat laatste klinkt logisch, maar is absoluut iets waarbij ik wel eens flink op mijn bek ben gegaan. Ik ben namelijk niet de eerste en de enige ”mommy” blogger, er zijn er zo onwijs veel dat je je soms toch met andere gaat vergelijken. ”Hoe doen die andere dat? En waarom mag zij wel die leuke campagne doen en ik niet?” Ik ben niet jaloers aangelegd en gun (bijna) iedereen de wereld, maar ik kan er wel heel onzeker van worden. Je vraagt je af of je het wel goed doet, wat je eventueel zou kunnen veranderen en je bent eindeloos bezig met het creëren van een ”perfecte instagram feed”.  Dat laatste heb ik maar heel snel losgelaten, dat is niet aan mij besteed. Ik word zelf niet persee heel gelukkig van die perfecte feeds waar alles qua kleur in elkaar overloopt en laat dat over aan de echte insta Queens. Goed, ik dwaal, terug naar de kern..

Hoe hou je je hoofd boven water tussen alle (mommy)bloggers?

Ik zou het niet weten. Stom antwoord hè? Maar echt, ik snap soms niet wat mensen leuk aan mij vinden of waarom ze mij überhaupt zouden volgen. Ik kan nu natuurlijk een heel verhaal bij elkaar lullen waarom je mij wél zou moeten volgen maar oprecht, ik verbaas me er ook over. Ik ben gewoon lekker mezelf, deel wat ík wil delen (en dat is best een hoop) en daarnaast vind ik de interacties met mijn volgers gewoon super leuk! Ik heb hartstikke leuke kids (mag ik zeggen) en dat vinden andere blijkbaar ook heel leuk om te zien. Verder is een ”succesvolle” mommy blogger worden gewoon een kwestie van geluk, hard werken en er vooral niet te veel van verwachten denk ik.

Alles voor de gratis spullen?

Laatst zei iemand tegen mij ”ik ga ook foto’s van mijn kids posten op insta, krijg ik net zoals jij gratis spullen opgestuurd.” Dan denk ik, leuk meid, zeker doen! Ik weet natuurlijk dat het zo niet werkt, en dat die gratis spullen ook niet alles zijn. Inmiddels neem ik eigenlijk nooit meer gratis spullen aan in ruil voor een foto op instagram. Ook sla ik geregeld betaalde opdrachten af, want het moet wel bij mij en mijn blog passen. Ook voelt het niet goed om de kids een kledingstuk aan te trekken en ze in ieder mogelijke positie te ”dwingen” om een mooie foto te maken. Ik sla dus vaak gesponsorde outfits voor Lola af en koop haar kleding bijna altijd zelf. Er zijn uiteraard uitzonderingen; soms krijg je, zonder dat je dit weet, pakketjes opgestuurd of is iets zo ontzettend leuk dat je het niet kán afslaan. Wanneer ik een leuke foto post waar dat product op te zien is zal ik het merk altijd taggen.

Betaalde content

Het is verplicht op een hashtag te gebruiken wanneer je een product gekregen hebt of wanneer er voor een foto betaald word, dit zal ik dan ook altijd doen. Wanneer ik iets gekregen heb plaats ik de #gekregen of #nataliecollab onder een foto. Is het een betaalde samenwerking? Dan vind je onderaan een artikel of foto #nataliead, op youtube krijg je een melding wanneer je een vlog bekijkt waar gesponsorde content in verwerkt zit. Vaak krijg ik de vraag hoe ik dan aan mijn salaris kom, dat is natuurlijk een gevoelig onderwerp waar veel mensen niet over praten, ik denk dat het best handig kan zijn om daar als blogger open over te zijn. Een merk of klant betaald voor het posten van een foto op bijvoorbeeld instagram, een review op de blog of wanneer ik iets laat zien in een vlog. Daar gaat een hoop aan vooraf en dat is heus niet zo simpel als het nu klinkt. De foto’s moeten vaak worden goedgekeurd en je wilt een goede inhoudelijke blog posten. Je wil niet dat het ”te” gesponsorde content word en doet dus je best om er een eigen draai aan te geven. Dit is altijd weer een uitdaging, maar wel de allerleukste! Overigens haal ik er echt geen ”dik vet” salaris uit, daarvoor ben ik nog relatief klein als blogger. Je kunt het zien als een leuk, gemiddeld salaris voor iemand die 3 dagen in de week werkt. Maar het allerfijnste aan deze baan is toch wel het feit dat ik veel thuis kan zijn en mijn tijd zelf kan inplannen!

Inmiddels zijn de bezoekersaantallen al een tijdje stabiel op mijn site, iets waar ik reuze trots op ben! Met een gemiddelde van 25.000 tot 30.000 unieke bezoekers per maand ben ik meer dan blij. De komende tijd wil ik mij meer gaan focussen op YouTube en meer video’s posten. Ik merk dat ik daar heel veel energie uit haal en het super leuk vind om te doen, mocht jij verder nog suggesties of tips hebben, let me know! Vind ik altijd heel leuk om te horen!

Liefs, Natalie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 reacties

 1. Rosanne
  9 mei 2018

  Tof om te lezen en dat je hier open over bent. Ik droom van dit beroep maar t wil niet lukken. Is niet voor iedereen weggelegd denk ik maar mooi dat het jou wel gelukt is

 2. Leuk om te lezen en herkenbaar, dat je je soms onzeker kan voelen door naar anderen te kijken. Ik probeer dat zo weinig mogelijk te doen en me lekker op mezelf te focussen, dat helpt! Fijn dat jij er je baan van hebt kunnen maken, ideaal met de kindjes en voor velen een droombaan!

 3. Inge
  9 mei 2018

  Leuke blog! Een van de redenen dat ik het zo leuk vind om je te volgen is omdat je moeder bent geworden in een “vreemd” land. Ik was op dat moment ook zwanger en woon(de) ook niet in Nederland. Heel fijn om de ervaringen van een andere mama in het buitenland te lezen.

 4. 9 mei 2018

  Zeker doen met Youtube, en lekker jezelf blijven je bent zo’n leuk vrolijk mens en dat is de reden dat ik je volg, alle blogs lees & elke vlog zie.

 5. Lynn
  9 mei 2018

  Wat mij betreft echt een van de eerste die deze vragen zo open en eerlijk beantwoord. Wordt in mijn optiek vaak een beetje omheen gedraaid. Ik volg je al vanaf het moment dat je zwanger was op Aruba en blijf je ook zeker volgen 🙂