Life with Joe #1

Het was een roerig weekje met Joe. Hij was al een tijdje zichzelf niet meer en slapen deed ie zelden tot nooit. Wanneer ik dit aan iemand vertelde kreeg ik vaak de reactie ”ach, hoort erbij” of ”hij zit vast in een sprongetje”. Ik voelde me een aansteller, Lola was een makkelijke baby die goed sliep en ik dacht dat iedereen gelijk had. Ieder kind is anders, ja toch? Misschien was Joe gewoon niet zo’n slaper. Ondertussen verdween mijn adrenaline in oververmoeidheid en wist niet zo goed meer wat ik met de situatie aan moest. Tot ik gister bij de dokter kwam en mijn gevoel werd bevestigd; er was inderdaad iets met Joe aan de hand.

Allereerst wil ik jullie even bedanken. Veel van jullie stuurde mij berichtjes met tips of gewoon even om ons een hart onder de riem te steken, zo ontzettend lief! Ik heb bij lange na nog niet alles gelezen, want daar heb ik simpelweg nog geen tijd voor gehad, maar veel van jullie tips hebben al wat geholpen. Het is alleen niet zo dat Joe heel veel huilt, hij is gewoon heel erg onrustig maar écht veel huilen doet ie niet. Toch voelde er iets niet goed, hij deed zo anders dat mijn moeder gevoel aan gaf dat er iets niet helemaal oké was.

Mijn dokter is op vakantie dus ik moest naar een andere dokter toe. Het idee vond ik vreselijk, want mijn dokter kent mij en weet dat ik haar niet bel als het niet serieus is. Deze dokter kende mij niet, wist niets van mij dus hoe kon zij mij helpen? Met een tegenstrijdig gevoel reed ik gister naar de praktijk toe. Eenmaal binnen leek mijn bezorgdheid niet nodig te zijn. Het eerste wat deze vrouwelijke arts tegen me zei was; ”wat zul jij moe zijn meid, ik geloof je wanneer je zegt dat het niet goed is, er is niets zo sterk als een moeder gevoel” Een diepe zucht van opluchting aan mijn kant. Halleluja. Danku.

Je raadt het al natuurlijk, Joe die al dagen niet sliep, lag precies nu te slapen. We besloten na wat gepraat te hebben, Joe wakker te maken. Ze heeft hem heel uitgebreid onderzocht en dan met name zijn buikje. Toen ze klaar was bevestigde ze wat ik al dacht; Joe heeft écht een heel onrustig buikje. Heftige vorm van reflux, zei ze. Ik wist niet heel goed wat het precies inhield, maar na wat googlen viel alles op zijn plek (voor diegene die niet weten wat verborgen reflux is, lees dit artikel even.)

Ik dacht al dat hij reflux had, hij lijkt soms namelijk onverzadigbaar en hoest en kwijlt veel. Het huilen kwam met vlagen, maar slapen deed hij zelden en dat is wat mij uiteindelijk naar de dokter liet gaan. Het is natuurlijk niet gek dat een baby van 10 weken ‘s nachts wakker wordt, maar toen ik op een nacht wel 10 keer mijn bed uit moest wist ik; dit is niet normaal meer. Een keer of 3 is prima, maar 10 keer? Nee, dat leek me echt niet normaal. Wanneer je je gevoel met andere wil delen, lijkt het op een of andere manier toch een onderwerp te zijn waar niemand je echt in gelooft. Alleen een van mijn beste vriendinnen gaf ook aan dat dit écht niet normaal was. Zij heeft ook net een baby gekregen en weet dus hoe die gebroken nachten konden zijn. Ik was de afgelopen weken ‘s nachts alleen en kon dus ook niet even aan Danny vragen of hij het een nachtje overnam zodat ik kon gaan slapen. Je kunt je voorstellen; ik was gebroken.

Van de dokter hebben we inmiddels goede tips gekregen, we hebben speciale voeding en Joe wordt ook nog getest op koemelk allergie. We denken eigenlijk allemaal dat dát niet zo is, maar om het maar volledig uit te sluiten gaan we het toch even checken. Ik verdik Joe zijn voeding nu en hou hem na zijn fles zeker een halfuur rechtop. Ook helpt het als we hem een strikt schema geven en hem laten slapen op zijn eigen – zo donker mogelijke – kamertje (vind ik heel moeilijk) een uur na de voeding. Dat slapen is nog steeds lastig, maar vannacht sliep hij maar liefst 5 (!) uur achter elkaar. Gek toch? Zo na een doktersbezoek? Alsof ie het aanvoelde. Verder is het ook een kwestie van accepteren. Ik vond het vooral heel prettig toen mijn gevoel bevestigd werd. Reflux heb je in verschillende soorten en maten, bij de een is het heftiger dan bij de ander, en er word al snel een stempel op een baby gedrukt als hij onrustig is, maar luister altijd naar je moeder gevoel. Dat klopt namelijk altijd, althans, dat is mijn mening.

Hebben jullie ervaring met reflux baby’s? En wellicht nog tips voor andere moeders met hetzelfde probleem? Ik ga nog wat tips delen die ik van jullie kreeg in een blog, ik hoop dat er ook andere moeders zijn die er wat aan hebben!

Ik wens jullie een mooi weekend, geniet van het mooie weer én nogmaals, bedankt voor jullie lieve berichtjes! Liefs, Natalie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

40 reacties

 1. Lydia
  29 juni 2018

  Ach meid! Je zal verrot geweest zijn!
  Hier hetzelfde verhaal, mijn moeder gevoel vertelde het op een zaterdag middag toen ik na 3 dagen niets anders dan continue voeden me niet voor kon stellen dat dìt een sprongetje of een regeldag was.
  Ook lag hij hele nachten te grommen alsof er iets op zn stembanden zat.
  En ja hoor verborgen reflux vast gesteld door de Kinderarts.
  Nu geef ik voor de bv een spuitje met johannesmeel dat werkt zeer fijn en hij slaapt weer als een zonnetje (met vlagen) .
  Hopelijk gaat het nu ook beter bij jou!
  Wij hebben het bedje schuin staan en hem ingebakerd.

 2. Megan
  29 juni 2018

  Wat “fijn” dat je nu weet wat er aan de hand is! Nog steeds denk ik dat een goede osteopaat echt wonderen kan verichten bij kleine Joe. Er kan van alles knel hebben gezeten tijdens je zwangerschap (helemaal omdat hij best een beetje te laat was) en een osteopaat kan dat verhelpen…
  ik zou daar zeker alsnog heengaan!

 3. Lisette
  29 juni 2018

  Hoi Natalie!
  Herkenbaar verhaal. Ik had ook het gevoel dat mijn zoontje iets van reflux had. Het verdikken van de voeding hielp niet echt. Wij hebben een tweeling en zijn zusje was zo relaxed en hij kon zo met vlagen onrustig zijn. En veel slapen.. Nee dat lukte nooit. Uiteindelijk naar een osteopaat geweest. Maar 2 keer! Maar echt een wereld van verschil. Hij deed verschillende dingen bij hem en onderzocht hem van top tot teen. Een rib stak in zijn maagje en hij voelde ook de nodige spanning. Al snel merkte we verandering!! Niet dat dit de oplossing is voor iedereen maar ik dacht echt dat het te maken had met de Bevalling. Na 48 heftige weeën (hij was kindje 1 en lag ingedaald) uiteindelijk een keizersnede!!
  Hij is nu bijna 2 jaar en een hele vrolijke jongen en rustig hihi.
  Ohja zijn matrasje had ik een beetje omhoog gedaan. Zodat de voeding minder snel omhoog zou kunnen komen

 4. Azra
  29 juni 2018

  Hier ook een baby met verborgen reflux. Hij is nu bijna 7 maanden en heeft er, gelukkig, geen last meer van. Maar de eerste 2,5 maand waren HEL! Overdag huilde hij heeeeel veeeel en sliep niet, onwijs vermoeiend. ‘S avonds/ ‘s nachts was hij zo kapot dat hij wel sliep (halleluja!) Na ongeveer 10 wkn werd verborgen reflux geconstateerd en kregen we medicijnen en na n paar dagen merkten we al verschil. 2 wkn medicijnen gebruikt en daarna gestopt, wel verdikken we nog steeds zn voeding met jbpm. En we hebben een mega vrolijk mannetje nu! We hebben hem opnieuw moeten leren slapen overdag, maar dat gaat nu ook heel goed! Altijd je moedergevoel volgen! Dit is bijna altijd juist! Succes en sterkte de komende tijd! Op naar betere nachten!

 5. Riemie
  29 juni 2018

  He wat vervelend maar wat fijn dat je nu weet wat het is en je je moedergevoel hebt gevolgd! Onze dochter had ook reflux spuugde zo naar de andere kant van de kamer .
  Ze heeft nexium gehad en hebben het matrasje verhoogd (je kan het hele bedje verhogen dmv een boek/houten plank of je legt een klein dekentje onder het matrasje zodat ze wat hoger liggen aan het hoofdeinde. Ook inderdaad rechtop houden na de voeding hielp hier.

  Sterkte en hopelijk komen er goede nachten aan!

 6. Marlous
  29 juni 2018

  Hier ook een dochter met verborgen reflux. Wij kregen vrijwel gelijk medicatie. Wat wij trouw gaven. NEXIUM. Echter is Nexium een maagzuurremmer en maagzuur heeft een functie, namelijk het sneller legen van het maagje. Dit werd ons verteld door de osteopaat. En doordat het maagje dus minder snel wordt geleegd door het maagzuur krijg je ipv verborgen reflux, gewone reflux. We hebben nu 2 behandelingen gehad bij de osteopaat (helpt ook voor reflux) en zijn volledig (na afbouwen) gestopt met de medicatie. Waarschijnlijk hebben we nog 2 behandelingen te gaan, maar het gaat hartstikke goed!

 7. Jeanette
  29 juni 2018

  Ik heb zelf geen kinderen, maar zie wel elke dag veel kinderen. Ik werk op een dagverblijf. Laatst had ik een nieuwe ouder die haar kindje van 7 maanden kwam brengen. Ook verborgen reflex gehad. Op doktersadvies aan de medicijnen, maar na een paar maanden naar een osteopaat gegaan. Ze zei dat ze zo’n spijt had dat ze dit niet eerder had gedaan ipv hem medicijnen te geven. Ik lees in je verhaal niets over medicijnen, maar misschien is een osteopaat wel een goede tip!

 8. Susan
  29 juni 2018

  Ja mijn oudste was ook een reflux baby, was op een gegeven moment zo erg dat hij de fles weigerde. Uiteindelijk na aandringen bij de huisartsenpost naar de kinderarts doorgestuurd. Daar bleek idd heftige reflux. Wij kregen nexium een maagzuurremmer en koemelkvrij voeding. Duurde lang voordat het beter ging. Zijn slokdarm waars chijnlijk erg geïrriteerd door het maagzuur. Pas bij 1 jaar ging het stukken beter, ging snel over op alleen maar vaste voeding. Bedje schuin zetten helpt ook. Kinderwagen ook te plat dus vaak in de maxi cosi mee. Het heeft even tijd nodig, osteopaat kan ook helpen. Sterkte

 9. Marion
  29 juni 2018

  Ah vervelend zeg! Mijn dochtertje heeft verborgen reflux, en heeft veel gekrijs uren achter elkaar. Heb je een maagzuur remmer gekregen? Als alles wat je nu gaat doen niet helpt zou ik daar nog om vragen. Want bij verbirgen reflux komt het omhoog en slikken weer terug en daardoor gaat dat zuur twee keer door de slokdarm. En dat doet erg veel pijn. Sterkte en hopelijk gaat het nu vlug beter. Gr. Marion

 10. Kim
  29 juni 2018

  Heftig hè! Hier ook hetzelfde verhaal alleen at ons meisje op een gegeven moment niks meer! Ik werd lang niet gehoord door iedereen maar toen ik weer aan het werk was zeiden andere mensen dat het ook niet klopte. Ons meisje kon niet tegen jbpm (ernorme krampen!) dus zijn we naar Enfamil AR voeding gegaan (anti reflux voeding die dikker wordt in bet buikje) en bezoekje aan de osteopaat heeft wonderen verricht!! Hopelijk voelt hij zich snel weer de oude

 11. Angela
  29 juni 2018

  He, wat naar allemaal zeg. Hier ook een refluxkindje gehad. Medicatie best wel lang uitgesteld en het eerst vooral met alle tips geprobeerd. Het hielp wel, maar niet genoeg. Dus toen ook aan de medicatie (nexium). En wat een verschil! Een hele andere baby! Blij ei was het opeens!

 12. Sylvia
  29 juni 2018

  Ja, ook bekend met reflux. Dit uitte zich dan in spugen na de voeding. We hadden het bedje schuin staan en zijn bij de osteopaat geweest. Daar wilde ik sowieso al heen omdat een kindje toch iets kan “overhouden” aan een bevalling. Helemaal omdat ons kindje in stuit is geboren + snelle bevalling vond ik dat geen overbodige luxe. Hij zei dat er heel veel spanning op haar darmen stond en raadde aan om koemelk producten te laten. Zo zijn we erachter gekomen dat ze koemelkallergie én soja-allergie heeft. Ik ben nu al 7 maanden “op dieet” en het gaat super goed met ons dochtertje. Reflux is ook verdwenen!

  Ik weet niet hoe ze gaan testen of Joe koemelkallergie heeft, maar bloedtesten schijnen nog niet betrouwbaar te zijn bij baby’s. Ons kindje reageert bijvoorbeeld pas een dag later, dat zou je dan dus niet zien in de bloeduitslagen.

  Beetje lang verhaal hihi. Veel succes, fijn om te horen dat het al een stuk beter gaat met Joe!

 13. Ilse
  29 juni 2018

  Op mijn werk en ik een collega, ook is zij pas geleden bevallen. Haar baby huilde de hele dag door en was ook heel onrustig ( met de beentjes en armpjes trappen enz), alleen savonds was hij stil. Ook zij is naar de dokter geweest en haar kindje heeft ook last van dat reflux. Ook zij heeft andere voeding gebruikt zonder koemelk erin, het hielp een paar dagen maar daarna begon haar baby weer te huilen. Toen is ze naar een soort fysiotherapie gegaan ( ben de naam vergeten hoe dat precies heet ) en wat blijkt, alle spieren zitten vast van de baby. Na 3 behandelingen is de baby al een stuk rustiger en huilt hij veel minder. Misschien wat voor Joe om erheen te gaan? Dat zijn spiertjes misschien vastzitten? Ook omdat hij al zo groot is is de kans groter dat dit het geval is, de baby van mijn collega is ook al mega namelijk. Heel veel succes ( ik wil totaal niet overkomen dat ik de baby van mijn collega met Joe vergelijk en dat gelijk elke baby hier last van heeft, maar misschien is dit het wel, you never know)

 14. Tamara
  29 juni 2018

  Je verhaal is heel herkenbaar! Hier zelfde symptomen, maar helaas ook dag en nacht huilen. Ik kwam toen mijn zoontje negen weken was ook totaal uitgeput bij de huisarts terecht. Doorverwijzing naar kinderarts en hij bleek ernstige verborgen reflux te hebben. Hij heeft medicatie gekregen en na een aantal keren verhogen van de dosis ging het beter. Omdat ik het geen fijn idee vond om een jonge baby zware medicatie te geven ben ik verder gaan zoeken en terecht gekomen bij Dr. Biedermann in Keulen. Hij heeft mijn zoontje 1 keer behandeld en op zijn advies gestopt met de medicatie. Sinds de behandeling heb ik een ander kind die geen last meer heeft gehad van de verborgen reflux!

 15. Anouk
  29 juni 2018

  Hier hadden we een kleine meid die van voeding tot voeding wakker was, niet super veel huilde maar wel onrustig, we wisten het ook niet meer baby’s huilen moeten een ritme vinden en bij een eerste kindje weet je het zelf ook niet meer, moedeloos en machteloos. Tot we samen op een punt kwamen dit kan niet meer geen slaap huilen werd meer, en ja mevrouw had verborgen reflux en haar slokdarm was al aangetast door het zuur van de melk die steeds omhoog kwam en weer terug werd geslikt. Medicatie gekregen, dikke voeding en wat we al deden half uur omhoog houden na de voeding, we kregen zo’n ander meisje en papa en mama kregen ook wat rust. Volg dus altijd je moeder gevoel! Ook al krijg je van die dooddoeners van andere mensen ( zoals hoort erbij etc.) Nu is nr 2 opkomst en weet waar ik op moet letten en zodoende meteen handelen. Wat fijn dat jullie nu ook weten wat er met Joe aan de hand is. Succes en ga weer lekker genieten met je kindjes!

 16. Miranda
  29 juni 2018

  Zijn bedje ( matras) aan hoofdend hoger zetten, helpt ook

 17. Alise
  29 juni 2018

  Nathalie
  Respect voor Jou! Ik weet wel dat je moet als moeder maar wat slopend is dit geweest. Hopelijk gaat het vanaf nu beter..
  Zelf hier ook ervaring met de eerste gehad. Drama dat slapen!
  Jbpmeel en medicatie erbij gekregen. En idd half uur rechtop.
  Hoe de medicatie heet weet ik niet meer. Maar dit is ook nog een optie.

 18. Rebecca
  29 juni 2018

  Hier ook een baby met verborgen reflux gehad. Continu wakker, van het omhoog komen van voeding. Enorm verdrietig en alleen in de draagzak rechtop willen zitten (zoals ik bij jou ook vaak zie). Jorick hebben we op zijn buik gelegd, dit hielp hem. Ook zijn bedje verhoogd. Ook na een osteopaat geweest. Eigenlijk kon ik niks anders dan hem veel dragen. Het was zo erg dat hij ook niet in de bak van de wandelwagen wilde liggen. En wachten tot hij zoon 12 weekjes aantikte. Toen was onze baby een stuk tevredener (zijn maagklepje was volgroeid).

 19. Julie
  29 juni 2018

  Och wat zal jij gesloopt zijn! Onze eerste had reflux en wat je schrijft herken ik
  zo. En het is gewoon heel heftig, ook voor jou! Ik heb nu 2 kindjes, de 2e zonder reflux so far, en ik vind serieus een dag alleen met 2 kindjes relaxter dan destijds eens dag alleen met onze zoon die reflux had.
  Wat bij ons uiteindelijk het best hielp was een medicijn: Nexium icm speciale voeding.
  En vooral ‘uitzitten’ zodra ze gaan kruipen gaat het al een stuk beter omdat de spieren zich dan beter rondom
  het middenrif sluiten. Hang in there & weet dat je het fantastisch doet!!

 20. 29 juni 2018

  Wat fijn dat je zo goed geholpen bent bij de huisarts en heel goed dat je naar je eigen gevoel hebt geluisterd. Alleen jíj weet wat het beste is voor je kind en wat hij nodig heeft. Hopelijk kunnen jullie snel weer wat slaap inhalen X

 21. 29 juni 2018

  Wat heftig zeg! Zelf geen ervaring maar dit bewijst maar weer dat je altijd je eigen gevoel moet volgen.

  Respect hoe je het allemaal doet hoor!
  Liefs

 22. Laura de Kraaij
  29 juni 2018

  Hier ook verborgen reflux dat is in de tijd dat hij in de couveuse lag vastgesteld. Goed dat je je moedergevoel gevolgd hebt. Bij onze zoon klopte ook iets niet, hij was toen 3. Mijn ouders en kdv gevraagd voor observatie, hun vonden geen dingen anders of opvallend. De alarmbellen bleken rinkelen en toch naar de dokter gegaan. Na urineonderzoek werd mijn vermoeden bevestigd ernstig b12 opnameprobleem. Net als bij mij, alleen kwam ik er naar 20 jaar zelf achter dat t chronisch was en heb daardoor onherstelbare schade. Zelfs Gijs heeft nog steeds klachten ookal waren we er op tijd bij. We kregen van de dokter een groot compliment dat het ons was opgevallen, want dat is bij kleintjes heel moeilijk zei hij. Je moedergevoel kan van levensbelang zijn. Ik heb gemerkt dat er niks sterkers is dan dat. Ik hoop dat Joe straks weer lekkerder in zijn vel zit en jij weer lekker kan slapen! Sterkte!!
  Groetjes Laura

 23. Marleen
  29 juni 2018

  Ons zoontje is 1,5 en had het eerste jaar flink reflux.
  Ik heb een gebroken jaar gehad met weinig slaap en voel dus zeker hoe jij je moet voelen!
  Houd Joe zoveel mogelijk half zittend omhoog wij lieten mijn zoontje ook slapen met een schuin kussen van doodop voor onder zijn matras zo ligt zijn hoofd ook hoger dan zijn lichaam, Google even op doomoo rest easy hellend vlak kussen!
  En in zijn sleepy head lag mijn zoontje met zijn hoofd op de rand zo lag zijn hoofd ook wat hoger.
  Verder is het ook een beetje accepteren na een jaar gaat het beter en is het vrijwel weg nu hebben we een vrolijk mannetje in huis en geen slapeloze nachten meer .

  Succes en het word echt beter !!
  Liefs Marleen lennox en phyllon !

 24. Charlotte
  29 juni 2018

  Heel herkenbaar! Meis wat zul jij moe zijn maar wat doe je het goed! Echt mega respect hoe je het voor elkaar bokst met een dreumes, website die je bijhoud en een man die veel weg is. Ik vind het echt heel knap. Hier kwam de verborgen reflux door een te kort tongriempje maar eer dat we daar achter waren… ze is inmiddels vijf maanden en het slapen gaat langzaamaan steeds beter. Wij hebben veel gehad aan het de boeken van Stephanie Lampe. Om een lekker ritme te krijgen en meer rust in haar dag te brengen. Niet dat we precies haar methode volgen maar we hebben er uitgehaald wat bij ons past.

 25. Wilke
  29 juni 2018

  Onze kleine had ook reflux .. zover gekomen dat onze zoon een ontstoken slokdarm had en een tijdje in het ziekenhuis heeft gelegen. Toen zijn we met medicatie gestart, nexium! Dit was voor ons zoontje de oplossing! Tot zijn eerste jaar gebruikt en toen af gaan bouwen, nu nergens last meer van!
  Volg je moedergevoel, dan zit je altijd goed!! Veel succes!

 26. Lisanne
  29 juni 2018

  Zooo hey dat is echt pittig, meid. Wij hebben dit ook met Niek gehad. Wij waren net als jij gebroken door de gebroken nachten en overdag niet bij kunnen slapen door nog een peuter in huis en Niek die niet kon slapen en onwijs onrustig was. En dan ben jij ook nog eens regwlmatig alleen met je twee moppies! De tips die je van de arts gekregen hebt hebben wij ook toegepast. Voeding ingedikt met Johannesbroodpitmeel (die van het Kruidvat was voor Niek de fijnste vanwege de minste toevoegingen) en hem na iedere voeding een half uur rechtop gehouden. Daar werden ‘s nachts ook niet heel vrolijk van trouwens ;). Maar overdag lekker veel in de draagzak is fijn (als hij het ook fijn vindt) Wij hadden ook het hoofdeind van zijn bed schuin omhoog staan. Dat hielp Niek ook, al moet je er wel voor waken dat hij niet onder de dekentjes glijdt.
  Daarnaast kreeg Niek ook andere voeding; Nutrilon Pepti i.v.m. koemelkeiwitallergie. Dat had hij er nog eens bij. Ik ben wel benieuwd hoe ze dat bij Joe gaan testen..? Wij zijn gewoob verschillende voedingen gaan proberen. Zijn eerste test kreeg hij pas 3 maanden later, town was hij 6 maanden. Niek kreeg trouwens ook iedere week fysio door een sterke voorkeurshouding die hij had ontwikkeld door de onrust en pijn in zijn lijfje door de verborgen reflux. Zij had ook een aantal tips voor ons om Niek rust te geven. We kregen o.a tips over hoe we hem het beste vast konden houden als hij weer zoveel last had . Was echt heel nuttig en fijn!
  Maar, pffff het is inderdaad heeeeel vermoeiend, maar het gaat weer over!! Niek was met een maand of 6 zo ongeveer van de reflux verlost. Ik begrijp zo goed hoe je je voelt 🙁 maar stay positive! Het gaat een keer over xx

 27. Joyce
  29 juni 2018

  Onze dochter werd pas na 14 maanden gediagnostiseerd met reflux. Geen arts die me geloofde en werden elke keer weg gestuurd. Zo blij dat het vroeg is ontdekt. Een wipper na de voeding heeft ons altijd geholpen. Zo heb je de handen vrij en dan de baby wel rechtop “zitten”. Het bedje schuin zetten voor de nacht met boeken en de matras ook verhogen met handdoeken. Zo slapen ze hoger dan normaal. Kleine speentjes op de fles zodat de melk niet naar binnen komt met grote golven is ook fijn. Onze dochter is afgelopen maart uiteindelijk toch geopereerd omdat ze naar 4 jaar nog niet erover heen was gegroeid. Leef me je mee, maar luister naar je moeder hart. Liefs

 28. Madelon
  29 juni 2018

  Zo herkenbaar helaas! Onze oudste had reflux wat zich uitte in heel veel spugen, met grote golven, heel onrustig, veel huilen en maar max 30min aan een stuk slapen en zeker niet plat willen liggen. Uiteindelijk doorverwezen naar de kinderarts maar daar konden we pas na het weekend terecht en op advies van haar toen maar langs de huisartsenpost op vrijdagmiddag laat. Gelukkig troffen we een arts die heel meelevend was en ook medicatie heeft voorgeschreven zodat het maagzuur minder zou branden in zijn slokdarm. Dit sloeg al snel aan en huilde hij niet meer zo erg. Maar de andere klachten bleven en daar moest hij over heen groeien. Zodra hij kon zitten en steeds meet vast voedsel mocht gaan eten ging het langzaam aan beter. Pas bij 1 jaar de medicatie volledig af kunnen bouwen. Behandelingen door de osteopaat en chiropractor hebben wel geholpen om het spugen oa te vermidneren. Hij sliep het liefst rechtop in de draagdoek, daar heb ik uren mee rond gelopen! Op den duur wisten we een beetje wat hij het prettigste vond en daar gaven we dan ook maar aan toe ook al was dat dan misschien niet volgens het ‘’boekje” zoals niet in zn bed slapen overdag maar in de draagdoek bijv, gaf voor ons veel rust ! Onze 2e is nu 5 maanden en heeft geen reflux, wat een wereld van verschil, ik zie nu wat ‘normaal’ is! Wat zul jij moe en radeloos geweest zijn de afgelopen tijd, zeker als je alleen bent. Hopelijk is Joe snel meer tevreden en gaat hij beter slapen zodat jij ook weer aan je rust toe komt! Sterkte! De gouden tip heb ik helaas niet, ik deed ook maar wat toen……

 29. Juultje
  29 juni 2018

  Wat goed dat je huisarts het gelijk serieus heeft genomen. Want bij reflux ook verborgen reflux gaan de meeste er toch van uit dat ze ook veel huilen! Hopelijk helpt de voeding. Helaas hoor je wel vaak dat pas wanneer ze vast voedsel mogen ze echt over de reflux heen zullen zíjn.
  Tja die rust en regelmaat en eigen kamer. Het voelt alsof je amper tijd met je mannetje hebt. Ze zijn 1,5 uur wakker en dan alweer naar bed. Daarnaast ben je een stuk meer gebonden aan huis. Maar als het helpt is het nu alles waard en komen de uitstapjes wanneer de tijd daar weer rijp voor is.

  Hopelijk een betere nacht vannacht

 30. Lianne
  29 juni 2018

  Wat mega zwaar om die nachten alleen te doen! Gelukkig ben je serieus genomen en weet je nu wat het is. Ik reageer eigenlijk nooit, maar hier ook een reflux baby.. Wij werden pas na 4 (!) maanden serieus genomen, toen mijn man het zat was en zelf naar het CB belde. We voerden zelf al alle tips voor reflux uit (rechtop houden, bed schuin etc etc). Maar pas toen we medicijnen kregen hadden we ineens een hele andere baby. Dus ik zou zeggen: mocht het indikken niet werken, meteen weer aan de bel trekken zodat je optijd medicatie krijgt. Ik vond het eerst zielig voor m’n kleintje om medicijnen te krijgen en wilde het eigenlijk niet.. Maar toen ik zag hoe hij veranderde wist ik zeker: dit is echt het beste zo.
  Heel veel sterkte en hopelijk knapt Joe snel helemaal op!
  Ps. Het boek van Stefanie Lampe – Reflux, heeft mij ook erg geholpen.

 31. 29 juni 2018

  Oh meid, hier hetzelfde. Jax heeft ook reflux. Niet verborgen overigens. 5x per dag een heel shirt vol gesproeid. Zo veel melk er elke keer uit, dat je niet zou verwachten dat hij nog iets binnen krijgt. elke keer een half uur rechtop, vaker kleine beetjes drinken. En heel veel huilen en schreeuwen na het drinken. Echt zo sneu. Johannes boordpitmeel was het enige wat ik kon doen. Maar dat is best een gedoe met borstvoeding. En van het ene kwam het ander want daardoor kreeg hij weer verstopping. Dus helaas ook weer mee moeten stoppen. Ik moet wel zeggen dat nu hij 3 maandjes is dat hij beter slaapt. Oké langer dan een uurtje is het meestal niet overdag. Maar hij is wel veel meer tevreden en happy! Vanaf 4 maandjes schijnt het ook al stukker beter te zijn door de hapjes die er bij komen en dan maar hopen dat ze snel kunnen zitten dan is het ergste voorbij. Bij mij heeft fisio voor jax erg geholpen, die constateerde ook dat hij omdat hij zo weinig sliep oververmoeid en overprikkeld was. Als ze eenmaal te weinig slapen dan hebben ze daar ook last van. Keep it up girl. I feel u! Het is killing soms. Maar je komt er weer doorheen en dan gaat er een wereld van geluk weer open en waardeer je de rust juist weer nog meer. Liefs

 32. Arina
  29 juni 2018

  Het boek ‘Reflux’ en inbakerdoek waren mijn lifesaver! Dus dat is een aanrader en ik wens je heel veel succes en sterkte toe. Wat ik achteraf anders had willen doen is (een kind wat overdag alleen in slaap viel door rondjes te rijden) ook af en toe een buurvrouw een rondje laten rijden om zelf heel even op te laden.

 33. Stephanie
  30 juni 2018

  Wow wat fijn dat de dokter goed naar je heeft geluisterd. Hier vermoed ik ook (verborgen) reflux, maar dokter denkt aan spruw in de slokdarm/buikje en zitten we aan de anti schimmel medicatie. Toch zegt mijn gevoel iets anders. Daarom wel langs de osteopaat geweest, maar daar helaas nog geen resultaat bereikt.

  Door jouw verhaal en de berichten hieronder voel ik mij gesterkt en ga ik maandag weer bellen met de huisarts. Het is zo zielig om een kindje te zien ‘struggelen’ met zichzelf.

  Zet hem op! Groet

 34. Samantha
  30 juni 2018

  Hoi Nathalie,

  Zo herkenbaar, je raakt er onzeker van. 🙁 om hem zo overstuur te zien en niet weet wat er is. Super fijn om nu te weten wat er is. Ook erg fijn dat je serieus werd genomen door de dokter.
  Ik ben moeder van ook een zoon Roan, nu 13 weken. Rond 4/5 weken ook onrustig. Nachts veel eruit overdag sliep hij ook niet. Radeloos werd ik ervan. Tot iemand zei probeer is een osteopaat. Ook als reflux over is. Heeft je baby er baat bij. https://wij.nl/baby-babykwaaltjes/artikel/osteopathie
  Onze zoon Roan is weer ontspannen zoals hij in het begin was. Slaapt beter, veel meer rust na de voeding. Kan beter boertjes laten. Mensen zeggen een osteopaat is zweverig, ik denk maar zo een beroep is er niet voor niks:) wij zijn in Hoofddorp geweest, in Aalsmeer zijn ze er ook. Wellicht kan je het proberen?

  Ik lees met plezier al jouw blogs, echt heel leuk!

  Rustig aan en hou je sterk!
  Liefs Samantha

 35. Mariska
  30 juni 2018

  Jaa hier ook een reflux baby Ik vertrouwde het ook niet en ze kwam hier niks aan, toen ze net 2 weken oud was zijn we in overleg met het consultatiebureau en de huisarts andere voeding gaan gebruiken☺️ We hadden gelijk een hele andere baby sliep beter groeide weer goed, en ineens werd het weer erger helaas dokter heeft ons gelijk doorverwezen naar de kinderarts die na wat onderzoek en de zure lucht die om ons meisje heen hing, gelijk actie ondernomen. Ze krijg hier nu omeprazol voor baby’s en sinds ze dat krijgt (ze was denk ik 2 maanden) slaapt ze ineens door en merken we dat ze weer beter in haar vel zit☺️ Ze is nu 4,5 maand en we hebben een rustige vrolijke baby En wat vond ik het fijn dat zowel het consultatiebureau als mijn huisarts mij serieus namen en gelijk alle deuren open zetten zodat ik gelijk wanneer het ondragelijk werd voor ons meisje, gelijk naar de kinderarts konden☺️

 36. Nikkie
  30 juni 2018

  Ons kindje had ook verborgen reflux. Waarschijnlijk vanuit het feit dat ie heel gespannen was. Door enkele behandelingen bij de osteopaat, en hem helpen te ontspannen (masseren, rust, regelmaat) heeft hij veel minder spanning in zn lichaam. Door het vele rechtop houden en niet op de buik willen liggen waren we wel bang dat dit zn ontwikkeling in de weg zou staan. Gelukkig was dit niet het geval, hij is nu 8 maand en ontwikkeld zich prima op zijn tempo.

  Wij hebben wel een tijdje omeprazol gebruikt omdat zn slokdarm geïrriteerd was. Tip hierbij: mocht je dit gebruiken dan zo kort mogelijk en bouw het langzaam af ipv in één keer stoppen. Het ineens zorgt ervoor dat het lichaam compenseert en de klachten verergeren.

  En vooral: luister naar je eigen gevoel.

  • Nikkie
   30 juni 2018

   Nog een kleine toevoeging. Jbpm zorgde bij ons voor veel krampjes met veel huilen opt eind. Hier zijn we dus direct weer mee gestopt. We hebben een paar dagen jbpm bijde natuurwinkel gehaald, dit is zonder toevoegingen, dit werkt wel beter. Maar uiteindelijk hebben we het toch met alle andere tips geprobeerd. Mn het meer ontspannen was de oplossing. Slalen in de wandelwagen deden wij nog wel want je wil ook weleens op pad, dan schermden we de wagen wel af zodat dit rustiger was.

 37. 30 juni 2018

  Oh wat naar zeg! Gelukkig weet je wat het is en kan je daarmee aan de gang.

  Op de negenmaandenbeurs was er een standje met een speciaal verschoningskussen voor baby’s met reflux. Prijzig, maar leek ne zo’n goede uitvinding!

 38. Roswitha
  3 juli 2018

  Jep hier ook een mama van zoon nu ruim 1.5 jaar oud. De eerste 3 maanden waren een ware hel. Roze wolk? Waar?

  Heel veel huilen. Alleen bij mij op de borst voor uurtje willen slapen. Ben vaak terug gegaan naar de huisarts! Totdat ik het zat was, doorverwijzing kinderarts aangevraagd. Hier wel serieus genomen. Verborgen reflux! Medicatie voor gekregen en johannesbroodpitmeel! Maar mijn kleine schat bleef nog zo huilen en ondanks dat het verborgen reflux was. Spuugde hij ook veel. (Van borstvoeding: tepelkloven etc naar kolven gegaan. Maar wat is dat verschrikkelijke, kolven hele dag door zodat hij uit het flesje mijn borstvoeding kon drinken. Dat ging niet meer dus over naar flesvoeding. Dan voel je je als moeder weer falen. Wat een gedoe).

  Dus ja ik hoorde ook heeeel veel mensen zeggen; hoort erbij! Uhhm nou zoveel niet mensen! Halve flessen er weer uit. Lijkt me sterk. En omdat hij zn gezicht ook nog onder de bultjes had trok ik weer aan de bel! Testen op kma. En ja hoor ons kleintje had ook koemelkallergie. Over gegaan op Pepti voeding en dit hielp! Gelukkig ons kleine mannetje werd eindelijk rustiger. Het was nog steeds een onrustige baby maar lang niet meer zo heftig! Na circa 3 maanden ging het steeds meer de goede kant op godzijdank! Want jeetje wat was ik naar de klote. Eindelijk in zn eigen bedje kunnen slapen zodat mama ook wat meer kon slapen. Woow wat een verschil. Want wat slaapgebrek doet bij een mens pfff.

  Wat ik veel deed was ook indd half uur na voeding rechtop houden. In bedje( als dit een keer lukte) inbakeren. En bedje schuin zetten bij hoofdeind. En verder probeer mensen te vragen om even op te passen. Al is het maar een uurtje. Even ertussen uit. Weer even opladen. Ik was ook te eigenwijs en deed dit ook niet genoeg omdat ik een goede moeder wilde zijn. En ja dit slaat indd nergens op. Maar zo dacht ik destijds. Dit was een harde les voor mij. Mocht ik zwanger worden van een 2e dan vraag ik meer hulp van mensen om mij heen!

  En voor jou zeg ik. Meid je doet het super goed! Ik snap je dagen van ellende en kut voelen! Maar het komt goed! Je bent echt een sterke vrouw en geen loedermoeder zoals je zei in je vlog! Gewoon een super mama en jouw kindjes kunnen in hun handjes knijpen met zon lieve mama! En nee je hoeft niet alle ballen hoog te houden! Eis niet teveel van jezelf!

  Liefs Roswitha