Money talk; hoe verdien je geld als b(vl)ogger?!

Money talk; hoe verdien je geld als b(vl)ogger?!

Op instagram vroeg ik wat jullie graag wilde lezen op de blog. Ik kreeg vooral heel veel vragen over hoe wij het financieel allemaal doen. Veel mensen van mijn leeftijd (ik ben 24) studeren nog, dat je een huis koopt, kinderen onderhoud en een eigen bedrijfje runt is dus een ver van hun bed show. Ik ga jullie vertellen hoe ik dit allemaal aanpak in een nieuw rubriek; Moneytalk. Op bepaalde financiële vlakken ben ik een open boek. Over geld praten is een taboe, maar soms is het gewoon fijn om te lezen hoe andere het aanpakken, zeker met mijn werk. Want ja, wat verdien je nou eigenlijk als b(vl)ogger?

 

1. Wat heb ik uitgegeven aan mijn ”carrière” als b(vl)ogger?

Het bloggen/vloggen is een uit de hand gelopen hobby, waar ik in het begin heel wat geld aan heb uitgegeven. Inmiddels is deze hobby mijn baan geworden (whiehoe!) en verdient het zich terug, dat is fijn, maar een goede website, een vlog camera en een fijne laptop kosten nou eenmaal een hoop geld. Dit heb ik er aan uitgegeven:

 •  Laptop, Macbook Pro. +- 1500,- euro.
 •  Harde schijf, heb ik er 3 van. 100 euro per stuk.
 • Goede telefoon. Ik heb laatst een iPhone 8 plus aangeschaft. 900 euro.
 • Canon power shot G7 X Mark II (mijn vlog camera) 549 euro. Ik heb er nu 2 en in totaal al 4 moeten aanschaffen. Het schermpje van deze camera is heel gevoelig en gaat snel kapot.
 • Een goed werkende website + design. Hier heb ik echt al te veel geld aan uitgegeven, zonde want het was niet nodig geweest. Aan mijn nieuwste design (de website zoals ‘ie nu is) gok ik op zo’n 700 euro.

Dit zijn de basis dingen die ik heb aangeschaft. Er komen natuurlijk nog een hele hoop andere dingen bij kijken. Zo edit ik mijn vlogs bijvoorbeeld niet meer zelf, ik geef dit uit handen en dit kost ook geld. Het scheelt mij een hele hoop tijd en stress dus ik heb dit er zeker voor over, wat ik hier precies aan kwijt ben wil ik liever niet zeggen (omdat ik daarmee ook de privacy schendt van diegene die dit voor mij doet). Naast dit alles betaal je ook voor de hosting van je website, dit kost mij 55 euro per 3 maanden, ik betaal een accountant om mijn financiën bij te houden. Ik werk vanuit huis, dus kosten aan een flex plek heb ik niet.

Als je blogger of vlogger bent krijg je ook een hoop dingen gratis, hiermee bespaar je kosten die je normaal zou hebben. Zo krijgen wij bijvoorbeeld onze luiers gesponsord, scheelt toch een hoop geld iedere maand. Make-up hoef ik meestal ook niet te kopen en ook krijg ik een hoop kleding voor mezelf en de kids toegestuurd. De meeste merken willen daar natuurlijk wel wat voor terug en dus werk je er voor en zie ik dit meer als salaris. Vroeger vond ik het mega leuk als merken spulletjes opstuurde, maar nu neem ik vaak geen producten meer aan inruil voor exposure, het kost in vergelijking een hele hoop tijd en die heb ik simpelweg niet altijd. Natuurlijk zijn er uitzonderingen; als het iets is wat ik anders zelf ook zou kopen, dan vind ik het alleen maar hartstikke leuk!

2. Het starten van de webshop, wat verdien ik daar mee?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; helemaal niks. Hier hebben Daisy en ik tot nu toe alleen nog maar heel veel geld in geïnvesteerd. Heftig, maar we weten beide waar we het voor doen. Uiteindelijk verdienen we dit wel weer terug, maar tot nu toe houden we er niks aan over. Het hebben van een webshop kost abnormaal veel tijd en het is keihard werken. Daarnaast hou je weinig geld over aan het verkopen van een item, er komen verzendkosten bij en je betaald een hoop btw. Dus nee, een vetpot is het zeker (nog) niet, maar ik geloof erin dat je eerst ergens in moet investeren, zeker als ondernemer. En als je doet wat je leuk vind, is dat niet erg!

3. Hoe bepaal je je salaris als ZZP’er?

Voorheen zag ik alles wat er in een maand binnen kwam als salaris. Inmiddels doe ik dit anders en keer in mezelf per maand een vast bedrag uit. Ik zorg ervoor dat ik een ”buffertje” heb zodat ik iedere maand een vast salaris kan uitkeren, er zijn namelijk ook maanden waarin ik weinig verdien maar de rekeningen moeten natuurlijk wel gewoon betaald worden. Ik hou dit vaste bedrag per maand aan omdat de inkomsten zwaar kunnen verschillen, wat dit precies is per maand vind ik niet prettig om te delen, maar ga er alsjeblieft niet vanuit dit duizenden euro’s zijn. Het is te vergelijken met een salaris van iemand die een kantoorbaan heeft en 3 dagen per week werkt.

4. Hoe kom ik aan opdrachten en hoe bepaal je je tarief?

Dit is iets wat ik me heel vaak afvroeg toen ik net een beetje begon te groeien als blogger. Want ja, vanaf wanneer ga je geld vragen voor een artikel of voor een post? Dat is ontzettend lastig. Ik denk, als ik naar instagram kijk, dat je geld kunt vragen voor een instagrampost vanaf 10.000 volgers. Je hebt dan een swipe-up functie wat heel fijn is en vaak vinden merken dat je dan ”echt mee telt”. Natuurlijk moet je wel unieke volgers hebben, volgers kopen vind ik persoonlijk not done en vergis je niet; veel bedrijven checken tegenwoordig of je volgers écht zijn (thank god!)

Hoe ik aan opdrachten kom werkt in mijn geval vrij simpel, merken benaderen mij om een samenwerking op te starten en samen bedenken we een werkwijze dat bij ons beide past. Ik doe vaak iets extra, omdat ik wil dat de klant tevreden is nadat ze een samenwerking met mij zijn aangegaan. Als iets niet bij mij past, geef ik dit ook altijd aan en ga ik dat merk dus niet promoten. Het is namelijk niet geloofwaardig en daar heeft niemand iets aan. Hoewel ik een hekel heb aan hele commerciële bloggers, ontkom je er soms niet aan. Er moet toch echt brood op de plank komen en dat houd dus in dat ik soms iets commercieels moet doen, daar ben ik heel eerlijk over. Er is alleen, als je het mij vraagt, wel een groot verschil tussen te commercieel zijn én je centjes verdienen. Sommige bloggers nemen alle opdrachten aan om maar geld te verdienen en raken zichzelf gaande weg een beetje kwijt (en heel terecht dus ook hun publiek). Mijn tip als je een beginnende blogger bent: blijf bij jezelf! En realiseer je dat maar heel erg weinig bloggers uiteindelijk kunnen leven van hun site!

Oké, even alles op een rijtje; geld verdienen met je blog/instagram/youtube gaat dus écht niet zo makkelijk als dat je misschien dacht. Om hier überhaupt geld mee te verdienen, moet je keihard werken om een bepaald aantal volgers/lezers te bereiken. Als je besluit om dit te gaan doen, ga er dan ook niet vanuit dat je hier ooit je werk van kan maken (jeetje wat klinkt dit negatief, maar ik wil niemand valse hoop geven) Dit overkomt namelijk maar een handje vol mensen en naast dat je hard moet werken heb je ook gewoon een beetje geluk nodig!

Hopelijk heb ik met dit artikel een hoop van jullie vragen in 1 keer beantwoord, mocht je nog een vraag hebben stel hem dan gerust hieronder in een comment, ik beloof dat ik hem zal beantwoorden! 🙂 Enne, wat willen jullie nog meer lezen in mijn nieuwe rubriek over geld?!

 

Liefs, Natalie

 

 

Volg:

5 Reacties

 1. C
  2 augustus 2018 / 15:23

  Ik vraag me af hoe je in het begin naamsbekendheid kreeg en je dus groeide… Groetjes

 2. Irene
  2 augustus 2018 / 19:15

  Leuke artikel !

 3. 2 augustus 2018 / 21:55

  Heel leuk artikel. Ik vind het altijd zo tof om te zien als mensen hun dromen volgen! Ik probeer ook zoveel mogelijk dingen te doen die ik super leuk vind. Ondanks ik het dan mega spannend vind wat anderen er van vinden. Maar bedankt voor je positiviteit! Liefs

 4. Alise
  2 augustus 2018 / 22:27

  Versio is een goede hosting voor je website en daar betaal je echt veel minder voor je hosting en is wel evengoed goed!!
  Heb het even aan Mn man gevraagd die er verstand van heeft. Die heeft het over 60 euro per jaar

  Liefs Alise

 5. Ramona
  20 augustus 2018 / 10:28

  Ik vind het knap hoe je zo gegroeid bent en alles doet! En idd blijf bij jezelf en eerlijk. Producten promoten die je zelf ook niks vind is voor je volgers ook niet eerlijk en zal uiteindelijk alleen maar averechts werken. Leuk om je te volgen X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.