Of ik op zie tegen mijn bevalling..

Een tijdje geleden poste ik op instagram een foto en daaronder mochten jullie allerlei vragen stellen voor de Q&A. Deze is inmiddels opgenomen maar ik heb nog geen antwoord gegeven op alle vragen. Er werden super veel vragen gesteld over de aankomende bevalling. Want ja, zie ik er tegen op?! 

Nee, op een of andere manier zie ik niet op tegen de bevalling. Dat vind ik eigenlijk best wel een wonder, want wie mijn bevallingsverhaal van Lola heeft gelezen, weet dat deze alles behalve soepel is verlopen. (nog niet gelezen? Klik hier!Ik zie niet tegen deze bevalling op omdat ik weet dat het nooit erger kan zijn dan mijn vorige. Ik heb super fijne verloskundige om me heen en probeer mezelf dit keer een stuk beter voor te bereiden op de bevalling.

Totaal ruptuur

Het enige wat ik altijd wel een dingetje vind is dat hele uitscheuren. Ja, wie niet tegen deze praatjes kan, klik even gauw weg ;). Toen ik beviel van Lola kwam ik er met twee hechtingen nog goed vanaf, maar tijdens je zwangerschap vinden mensen het blijkbaar een heel goed idee om je te vertellen over hun totaalruptuur. No thanks, mocht je denken dat dit een goed idee is om te vertellen aan een zwangere vrouw, dat is het dus niet. Het idee alleen al bezorgd me de nodige kippenvel.

Pijn

Van nature kan ik heel goed tegen pijn. Ik kan goed in mezelf keren wanneer ik pijn heb en blijf realistisch; ik weet dat dit weer voorbij gaat. De pijn die je voelt tijdens de bevalling is hels, ik ga nu echt niet doen alsof het allemaal wel mee valt, want dan zou ik gewoon keihard liegen. Ik ben de vorige keer bevallen zonder pijnbestrijding, en geloof me, dat was echt niet vrijwillig. Ik heb geschreeuwd om een ruggenprik maar in het ziekenhuis op Aruba hadden ze dit niet (!). Dus. Daar lig je dan, 24 uur lang aan het overleven want zo voelde dat echt. Ik ben absoluut niet tegen pijnbestrijding, maar mocht mijn bevalling dit keer wat soepeler verlopen zou ik toch bewust niet voor een ruggenprik kiezen. Zo’n morfine pompje klinkt dan wel wat aangenamer, ik heb daar hele positieve verhalen over gehoord.

Thuis of in het ziekenhuis?!

Dit is een onderwerp waar de meningen over zijn verdeeld. Want beval je anno 2017 nog wel veilig thuis? Kun je niet beter naar het ziekenhuis gaan? Mijn mening daarover is heel simpel; als alles goed verloopt, ben ik ervan overtuigd dat je gewoon thuis kunt blijven. Gaat het moeizaam en ben je heel erg onzeker over de bevalling? Ga dan gewoon lekker naar het ziekenhuis. Het is een gevoelsdingetje, denk ik en daarnaast hebben sommige vrouwen geen keuze. Ondanks dat mijn vorige bevalling niet zo soepel verliep zou ik nu het allerliefst zo lang mogelijk thuis blijven en misschien zelfs wel thuis bevallen. Als je me dit twee jaar geleden had vertelt, had ik je waarschijnlijk kei-hard uitgelachen. Want als er iemand anti-thuis-bevallen was, dan was ik dat wel. Zo zie je maar weer hoe je mening kan veranderen..

Wie is er bij de bevalling aanwezig?

Dat ligt natuurlijk helemaal aan de locatie van de bevalling, maar zoals ik het nu voor me zie ga ik daar alleen aanwezig zijn met mijn verloskundige, Danny en misschien een geboortefotograaf? De vorige keer was mijn moeder er ook bij, dat mag van mij nu weer zo gaan maar ik denk dat ik Lola bij haar ga onderbrengen. Mijn moeder is wel de eerste die ik zal bellen wanneer ik ben bevallen! En wie weet is ze er toch bij, we zien wel hoe het loopt!

Ziet Danny op tegen de bevalling?

Nee hij ziet ook niet echt op tegen de bevalling. De vorige keer vond hij heel heftig, vooral omdat het zo lang duurde en er van alles misging. Van te voren zei ik tegen hem: ”je gaat niet kijken hoor!” maar meneer heeft vanaf het begin gekeken. Hij vond dat hij moest zien hoe zijn dochter geboren werd. Ik kan me zijn reactie nog zo goed herinneren toen Lola er eindelijk was, volgens mij heeft hij wel 100 keer gezegd hoe trots hij op me was. Ik zat tijdens de bevalling helemaal in mijn eigen wereld, Danny heeft mij goed gesteund maar heel veel dingen kan ik me niet zo goed meer herinneren.

Hypnobirth

Hoewel ik tijdens mijn vorige zwangerschap heel stellig zei nooit mee te gaan doen met van die puf klasjes, sta ik daar nu wel anders in. Deze keer ga ik namelijk wel een lesje hypnobirth doen. Voor wie nog niet bekend is met het fenomeen hypnobirth, ik citeer:

”Natuurlijk bevallen? Een harmonieuze geboorte? Pijnloos bevallen? Een diep contact met je kind voor, tijdens en na de geboorte ervaren? Een ontspannen en fantastische start van het leven van je baby? Het kan met HypnoBirthing! Een rustige bevalling, waarbij je als moeder vol vertrouwen naar je eigen lichaam en baby luistert en na afloop met een prettig gevoel op de geboorte terugkijkt. Zo simpel kan het zijn.”

Nou dat het allemaal zo rooskleurig zal gaan als hier boven wordt beschreven, geloof ik niet helemaal, maar  ik vind het zeker het proberen waard. Ik heb van veel vriendinnen en bekende positieve verhalen gehoord over deze cursus!

Deze bevalling..

Gaat hopelijk heel voorspoedig verlopen. Ik hoop zo erg dat ik er goed op terug kan kijken, dat ik er een mooie ervaring aan over houd en dat het niet zo enorm lang gaat duren. Ik vertrouw op mijn lichaam, ik weet dat ik het kan want ik heb het al een keer eerder gedaan. Ik denk dat dat het aller belangrijkste is, vertrouw op jezelf, je verloskundige en je partner. Je bent sterker dan je zelf denkt.

Zagen jullie op tegen je (tweede) bevalling?

Liefs, Natalie

Hierbij wat foto’s tijdens mijn 1e bevalling..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 reacties

 1. Michelle
  25 november 2017

  Oh ik heb net je bevallingsverhaal gelezen, wat heftig zeg! Het kan inderdaad niet erger worden, ik hoop dat het een mooie ervaring zal zijn voor jullie

 2. Kaylee
  25 november 2017

  Mooi om te lezen dat je er niet tegen op ziet. Ik hoop dat alles voorspoedig zal verlopen!!

 3. Mirjam
  25 november 2017

  Leuk om te lezen Natalie ik was ook eerst anti thuis bevallen en je raad het al toch thuis bevallen grappig om te lezen dat jij dit ook hebt!