UPDATE JOE: 14 MAANDEN

UPDATE JOE: 14 MAANDEN

Joe is officieel al een tijdje geen baby meer, maar je begrijpt dat hij gewoon forever mijn baby blijft. Hij staat, eet als een volwassene, drinkt bijna geen flesjes meer en slaapt een stuk beter (#belikejoe). Tijd voor een update en ik vertel hoe zijn dag er ongeveer uitziet!

Als een kindje een jaar is, vraagt iedereen of hij of zij al loopt. Een vraag waar ik bij Lola nog wel eens onzeker van kon worden, want zij werd 1 jaar en liep nog niet. Ik zag op instagram dat andere kindjes die net zou oud (of zelfs jonger) waren al liepen en dacht; waarom doet mijn kind dit nog niet? Bij Joe is dat heel anders – typisch gevalletje van een tweede denk ik – want hij loopt dus nog niet en ik vind dat helemaal niet erg. Hij heeft er geen zin in. Hij staat wel maar lopen? Hell no. Hij moet er nog niet aan denken en dat is gewoon prima. Komt vanzelf!

Praten daarentegen doet ie als een malle, ik vind het zo zoet! De woorden; papa, mama, opa, oma, Lola, ja, nee en Kees (onze hond) komen de hele dag door zijn mond uit. Hij kan 1 zinnetje zeggen en dat is; eten op! (ken je prioriteiten;))

Dag schema van Joe:

07:15 uur – onze baas ontwaakt

Hij krijgt meestal een bakje yoghurt met lijnzaad, havermout en wat fruit. Hierbij drink ie water of wat diksap.

09:30 uur – snack O’clock

Tijd voor een snackie – Joe snackt het liefst de hele dag door (ik snap hem) maar dat gaat niet. Hij krijg meestal een rijstwafel of een lange vinger en een halve banaan.

11:15/11:30 uur – lunch

Joe eet meestal 1,5 of 2 boterhammen met zuivelspread en fruitspread, daarbij drinkt hij halfvolle melk.

11:45 uur – schoonheidsslaapje 1

Zijn eerste slaapje is meestal om 12:00 uur – soms iets eerder – maar ’s ochtends slaapt ie niet meer. Ik maak hem na Max 1,5 uur wakker. Anders slaapt ie te lang en is de tijd dat ‘ie wakker is tot ’s avonds weer te lang, snap je het nog? Haha.

14:00 uur – snackie

Hij krijgt dan weer een beker met drinken (krijgt ie eigenlijk heel de dag door) en daarbij een doosje rozijntjes, een crackertje of iets anders.

16:00 uur – schoonheidsslaapje 2

Joe gaat nog even naar bed! Meestal is dit een halfuurtje en soms 3 kwartier maar echt niet langer. Dit werkt op dit moment het beste met én voor hem.

17:30 uur – dinnertime- Joe’s favorite

Als echte kaasies eten wij rond 17:30/18:00 uur. Het is nog niet vaak voorgekomen dat ‘ie z’n bordje niet leeg at, vaak eet hij de restjes van Lola ook nog op 😉 Daarna krijgen ze meestal gewoon een danoontje. Kreeg ik vroeger ook, vond ik fantastisch. Ik kreeg op instagram al wat reacties met dat dit een klein suikerbommetje zou zijn, maar daar trek ik me weinig van aan. Mijn kids eten gezond dus dan kan dit echt wel zo af en toe!

18:30 uur – Douchen!

De kids gaan samen in bad en ondertussen zet ik vaak een wasje aan of vouw ik er eentje op. Daarna vis ik ze eruit en kleed ik ze aan, ready to sleep! Althans, dat hopen we dan maar.

19:00 uur – milkmilkmilkmilkmilk

Nog een klein flesje voor hij gaat slapen (150 cc met 4 schepjes) en dan leg ik Joe rond 19:30 in bed.

Het slapen gaat een stuk beter sinds we zijn dag schema hebben aangepast en afgelopen week heeft onze baas gewoon al 3 (!) keer doorgeslapen. Halloho! Hoe relaxt! Áls Joe ’s nachts nog wakker wordt, is dat eigenlijk altijd rond 4:30 uur. Vaak is het dan even troosten, soms weigert hij te gaan slapen als we hem geen flesje geven, we geven hem dan gewoon een klein beetje melk. We hebben van alles geprobeerd om hem door te laten slapen – het enige wat ons een beetje houvast heeft gegeven was onze slaapcoach (@snugglesanddreams). Door haar begrijp ik nu beter waarom bepaalde dingen niet werkte en wat vooral wel werkt voor mijn kind. Want wat voor de één fantastisch is, kan voor de ander totaal niet werken. Voor Joe is het gewoon heel belangrijk dat hij overdag genoeg slaapt maar vooral ook niet te veel. Het is sowieso heel lastig. Het is aftasten en je kindje leren kennen. Als ik op het hele jaar terug kijk zie ik absoluut dingen die ik anders had kunnen doen m.b.t. het slaap ritueel. Maar ach, hebben we ook weer van geleerd. We hebben ook echt nog wel eens een terror nacht waarin Joe gerust een keer of 5 wakker word. Maar ik kan dat nu vaak wel plaatsen, vaak komen er dan tandjes door of zit hij is een sprong. Wat ik wel gemerkt heb is dat ik van slaaptekort een heks word, en als mama niet lekker in haar vel zit, zit niemand dat. Hopelijk is dit herkenbaar, haha!

Herkennen jullie dingen uit het schema?! Of gaat het bij jullie totaal anders? Ik ben benieuwd!

Liefs, Natalie

Volg:
Share:

9 Reacties

 1. Christine Bos
  7 juni 2019 / 08:38

  Hi Natalie,

  Leuk om je updates af en toe te lezen. Bij jou gaat het er tenminste echt en oprecht aantoe! Mijn zoontje is nu ook 14 maanden en zo herkenbaar vwb ‘de ander kan al wel lopen waarom doet mijn zoon dat nog niet?’ ik heb het juist andersom, loopt als een malle maar zegt nog nul(!) woorden. Dat vind ik dus echt lastig als ik naar de leeftijdsgenootjes kijk. Maargoed, time will tell… Geniet van jullie trip volgende maand en ik kijk graag met je mee!

  • Natalie Vijfhuizen
   13 juni 2019 / 11:47

   Hi Christine! Wat lief, dankjewel! Ik denk inderdaad dat ieder kind anders is! De een loopt sneller, de ander praat eerder. Komt vast goed! X

 2. Juultje
  7 juni 2019 / 12:22

  Super fijn om te lezen! En doorslapen .
  Sef is nu 13, 5 mnd. Zegt mama en papa en wijst naar heel veel dingen. Probeert olifant, aap en leeuw geluiden . Hij slaapt meestal 1x van 11:45 tot 14:15. Red dan de avond tot 19. Maar hij spookt nog, meestal savonds en snachts wel een keer. Bijna iedere avond rond 22 is hij even ontroostbaar, geen idee waar het door komt. Moet hij er echt even uit en boekjes lezen, buiten kijken etc. ’s nachts meestal 1x tutje terug, maar ook wel vaak 3x. Tijdstip wisselt. Hij is nog steeds erg onvoorspelbaar, iedere nacht is anders. Qua eten, food is life, wat wij hebben wil hij hebben ook al heeft hij net zijn potje op. Hij krijgt 2 flessen van 150cc halfvolle melk, geen poeder er meer in. Lopen alleen paar stapjes achter zijn karretje, nog niet. Maar hij was eerst echt mega langzaam en in 1,5 mnd zo’n mega ontwikkeling. Heerlijk ieder kind zijn eigen tempo.

  • Natalie Vijfhuizen
   13 juni 2019 / 11:48

   Hi Juultje!

   Net toen ik dit artikel online zette, begon Joe ook met maar 1x slapen op een dag. Beetje dezelfde tijd als wat jij hier aangeeft! En goed idee om over te stappen op halfvolle melk, wil ik ook wel gaan proberen 🙂 Succes met de nachten! X

 3. Rianne
  7 juni 2019 / 13:41

  Leuk om weer te lezen, en veel herkenbaar!
  Kan me er iets van herinneren dat Lola heel lang geen stukjes fruit at, klopt dat? Wat heb je daaraan gedaan/geprobeerd? Of ging dit vanzelf over? Meneer van 15 maand hier weigert namelijk stukjes in fruit terwijl hij voor de rest alle stukken vlees/koek/brood naar binnen werkt haha…
  Leuk om je te volgen!

  • Natalie Vijfhuizen
   13 juni 2019 / 11:50

   Hi Rianne!

   Dankjewel! Ja dit klopt, Lola at toen ze net 1 jaar was het liefst nog steeds geen stukjes fruit. Groente is altijd een drama geweest en nog steeds wel eigenlijk. Soms gaat er met pijn en moeite een stukje in, banaan en appel eet ze nu wel. Joe is heel anders, maar denk echt dat het aan het kindje zelf ligt. Komt allemaal wel goed! ik maakte vaak smoothies, dit dronk ze wel. En heel veel van die Ellas kitchen zakjes.. Succes! X

 4. Charlotte
  8 juni 2019 / 05:28

  Wat fijn dat jullie een lekker ritme hebben gevonden en je zelf ook meer kan slapen. Mijn dametje van 16 maandjes slaapt na ruim een jaar ook eindelijk door. Wat jij met lopen had, had ik heel erg met slapen. ‘Slaapt ze al 1x? Oh pietje slaapt al lang al maar 1x…’ Terwijl mijn dochtertje nog 2x 2u sliep. Ondertussen zitten we in de wissel van 2 naar 1 slaapjes. Ook weer een beetje puzzelen en zoeken.

  • Natalie Vijfhuizen
   13 juni 2019 / 11:51

   Hi Charlotte! Herkenbaar, wij zijn nu ook over naar 1x slapen. Ieder kind is anders en doet het op zijn eigen tempo denk ik 🙂 X

 5. Suzanne
  3 juli 2019 / 14:01

  Leuk om dit weer een keer te lezen. En natuurlijk dat het zo goed gaat met Joe! Deze kaassies eten al om 17:00 uur, omdat mevrouw echt hangry wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.