UPDATE + SCHEMA LOLA 2,5 JAAR!

Mijn kleine meisje is volgende maand al 2,5 jaar bij ons. Lola maakt bizarre sprongen, praat mega veel en skipt haar middag slaapje (helaas) steeds vaker. Tijd voor een update + dagschema van onze peuter!

Lola is een bijzonder vrolijk meisje. Ze is altijd aan het zingen, kletsen en roept de hele dag door dat ze blij is. Een mooier cadeau dan dat is er eigenlijk niet, het is voor mij een bevestiging dat ik als moeder zijnde het goed doe. Ik ben echt ontzettend dol op haar, zij maakt voor mij van iedere dag een feestje. Haar knuffels, kusjes en lieve woorden zijn alles voor mij. Natúúrlijk is het hier niet altijd maar hosanna met Lola en zijn er zeker momenten dat ik haar achter het behang kan plakken. Lola heeft namelijk heel veel fantasie, iets wat ik stimuleer en prachtig vind, maar wat ook ontzettend vervelend kan zijn. Door deze fantasie kan zij soms helemaal in haar eigen wereld zitten, ze luistert dan voor geen meter en gelooft heel erg in haar eigen waarheden. Met haar communiceren is dan lastig, dit is iets waar ik mijn weg nog in moet vinden. Laatst kreeg ik de vraag waarom Lola minder vaak op foto’s te zien is, dit is simpelweg omdat ze het niet altijd leuk vindt of er geen zin in heeft, ik denk dat dit heel normaal is voor een meisje van 2,5 jaar oud.

Lola is een fantastische slaper, in tegenstelling tot haar broertje 😉 Ze start haar dag rond 08:00 uur, soms wat later. Ze staat direct ”aan”, begint met kletsen maar wil als eerste met haar broertje knuffelen. Ontbijten doen we doordeweeks altijd met z’n drietjes rond 08:15 uur aan tafel, en soms op de bank voor de televisie #loedermoeder. Danny is doordeweeks altijd om 06:00 uur al weg dus is niet aanwezig bij ons ochtendritueel ;). Lola ontbijt meestal twee sneetjes bruin brood met appelstroop en een beker appelsap aangelengd met water (anders drinkt ze het niet) of ze krijgt een bak yoghurt met muesli. Joe heeft zijn papfles dan al op en krijgt meestal een cracotte.

Rond 08:45 uur ruim ik de ontbijt bende op en spelen Lola en Joe samen. Als ik klaar ben met opruimen kleed ik de kids aan. Afhankelijk van onze planning, eten we rond 09:30 uur fruit, meestal eet Lola appel, peer of aardbeien. Hierna gaat Joe slapen. We brengen Joe samen naar bed en dan is het echt Lola/mama tijd. Tussendoor krijgt ze vaak nog wat rozijntjes en drink ze nog een beker appelsap aangelengd met water. Ik laat Lola altijd kiezen wat ze wil gaan doen, meestal wil ze kleuren, kleien of verven. Rond 11 uur mag ze van mij een filmpje kijken, ik bereid ondertussen de lunch voor en dek de tafel.

Rond 11:45 uur wordt Joe meestal wakker, we halen hem samen uit bed en gaan dan om 12:00 uur lunchen met z’n drietjes. Lola eet dan twee sneetjes bruin brood, ondanks dat ik geen vlees eet, ontzeg ik Lola dit niet. Sinds kort wil ze graag kipfilet op brood. Ze mag een broodje belegt met kipfilet en een met zoet beleg. Vaak maak ik hier een smoothie met bijvoorbeeld spinazie bij of een pan soep; pompoen en tomatensoep zijn favoriet bij Lola. Hierbij eet ze dan gewoon haar broodjes en dan heeft ze in ieder geval al een dosis groente binnen.

Daarna gaan we naar buiten. Soms naar het bos, soms gewoon in de tuin, een stuk wandelen of naar de stad, het is maar net hoe het uitkomt. Maar ik vind het wel heel erg belangrijk dat we iedere dag even naar buiten gaan. Ze drinkt eigenlijk de hele dag door uit haar beker, het is wel altijd appelsap aangelengd met veel water, van iets anders wil deze eigenwijze peuter niks weten.

Rond 14:00 uur probeer ik Lola altijd even te laten slapen. Dit gebeurt trouwens vaker niet dan wel, ze krijgt wel altijd een beetje warme melk (gewoon bio halfvolle melk) in een flesje of een beker, ze vraagt hier zelf om. Als ze niet slaapt is dit prima, natuurlijk heb ik liever dat ze wel slaapt maar omdat zij ‘s nachts altijd zo goed en lang slaapt, laat ik dit helemaal aan haar over. Als ze moe is geeft zij zich zo over en valt binnen no-time in slaap, als ze niet moe is hoor ik haar een halfuur lang liedjes zingen gevolgd door; ”maaaaamaaaaaa! Ik ga niet slapen!”

Als Lola wel heeft geslapen, wordt ze rond 16:00 uur wakker. Ze krijgt dan vaak een ”snack platter” van mij, als ze niet heeft geslapen krijgt ze deze een uurtje eerder. Hier zitten vaak olijven, cashewnoten, worteltjes, paprika, komkommer en mini crackertjes met zuivelspread op, soms met een dip maar dat hoeft van haar niet persee. Dit eet ze eigenlijk altijd en ze vind het echt een feestje. Ik ben blij dat ze deze gezonde snack kan waarderen en ik snack lekker met haar mee!

In de vlog laat ik de snack platter zien!

Ik probeer altijd op tijd te eten ‘s avonds, meestal lukt dit wel, alleen is Danny er niet altijd bij omdat hij soms wat later uit zijn werk komt. Ik zorg dat we in ieder geval altijd vóór 18:00 uur aan tafel zitten. Lola is een heel moeilijke eter ‘s avonds. Niets is goed en alles wat groen is, skipt ze direct. Met Hollandse pot hoef ik al helemaal niet aan te komen. Pasta’s zijn altijd goed en een Indiase of Thaise curry kan ze ook altijd wel waarderen. Als ik sauzen maak met veel groentes erin, gooi ik haar variant vaak even in de blender. Zo krijgt ze wel alle groentes binnen, maar ziet ze niet dat ze deze eet, werkt top bij haar. Na het eten krijgt ze een bakje Griekse yoghurt, dit gaat er altijd wel in. Na het eten gaat ze altijd nog even kort spelen met Joe.

Rond 18:45 uur is het tijd om te douchen, tanden te poetsen en haar pyjama aan te trekken. Dit duurt meestal een halfuur, soms wat langer. Rond 19:30 uur gaan we nog even een boekje lezen, knuffelen en slapen. Dit gaat altijd helemaal vanzelf bij Lola. Een flesje krijgt ze nu al een tijd niet meer, meestal nog wel een paar slokken water. Ze wordt ‘s nachts eigenlijk nooit wakker, soms heel even van Joe als hij hard huilt, maar ze valt daarna zelf weer makkelijk in slaap!

Hoe is het schema van jullie peuters? Een beetje hetzelfde? Ik ben benieuwd!

Liefs, Natalie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

 1. Samantha
  24 januari 2019

  Volgende week wordt mijn dochter Rosa 2,5! Ons schema is als volgt:
  Rond 8.00 uur wakker, omkleden en ontbijten met 1 stuk brood (ze heeft niet veel honger ‘s ochtends) en een beker melk. Dan rond 10 uur een peer met roosvicee tijdens Nijntje en dan lekker naar buiten. Dan binnen spelen en 12 uur lunch. Dit is bij haar 1 stuk brood + een cracker en een beker melk. Om 13.00 uur gaat ze op bed en ongeveer naar anderhalf uur wordt ze wakker. Dan krijgt ze wat drinken (water) en rond 16.00 een banaan. Dan weer even een blokje om, maar als ze mooi speelt lekker binnen. Om 18 uur eet ze met de pot mee. Het is ook een kieskeurige eter qua groenten, maar meestal gaan er wel een paar happen in! En daarna een toetje. Rond half acht gaat ze weer op bed. Dat ze niet eerder wakker wordt van de honger, zegt mij genoeg. Het liefst zie ik haar haar bordje groente helemaal opeten, maar heb de hoop dat dit later wel komt. Ze is blij en tevreden en groeit goed, dus wij zullen als ouders wel iets goed doen!

 2. Marieke
  24 januari 2019

  Veel hetzelfde met onze 2,5 jarige. Alleen de dag begint voor haar (en daardoor ons) om 5 uur al helaas!