VOEDING WELKE HELPT BIJ HORMOON DISBALANS

Eind Januari werd ik geopereerd aan mijn baarmoeder. Er werd een kleine ingreep gedaan en ik onderging een curettage. Naar mijn mening is een ingreep ”down under” nooit een pretje, hoe groot of klein ‘ie ook is. Na de operatie kreeg ik overal pukkels, huil uitbarstingen en kon ik opeens heel erg boos en vijandig zijn. Mijn hormonen waren compleet uit balans. Ik heb twee jaar lang als voedingsdeskundige gewerkt en ik geloof er ook heilig in dat voeding een grote impact heeft op je gemoedstoestand en hormonen, ik besloot bepaalde voedingsmiddelen te skippen en met succes! Ik voel me veel beter, pukkels zijn zo goed als weg en ik heb weer meer energie.

DISCLAIMER: dit hoeft niet voor iedereen te werken! Geen garantie tot succes! Onthoud altijd dat ieder lichaam anders kan reageren – ook is dit geen dieet maar een aanpassing in mijn huidige eetgewoontes welke mij hebben geholpen.

Ik ben begonnen met een detox van voedjegoed.nu dit vond ik zelf niet makkelijk omdat ik echt ontzettend van goed eten hou – maar ik voelde me daarna wel energieker en niet meer zo opgeblazen. Hou er wel rekening mee – wanneer je deze detox doet als moeder zijnde – dat je het echt wat rustiger aan moet doen. Plan het dus niet in wanneer je in een drukke werk periode zit. Tijdens de detox ben ik mij gaan oriënteren op voeding welke invloed kunnen hebben op je hormoon disbalans en aan de hand daarvan heb ik wat keuzes gemaakt waarvan ik denk en vind dat ze bij mijn lichaam passen.

Wat deed ik anders?

1 – Ik ben gestopt met het drinken van melk

Ik dronk super vaak cappuccino’s, dus dit was wel ff een dingetje. Stoppen met koemelk drinken is sowieso iets wat ze aanraden bij mensen met PDS (prikkelbare darm syndroom) – en laat ik dat hebben – dus deze keuze leek voor mij niet meer dan logisch. Koemelk kan ook invloed hebben op je hormonen – omdat er simpelweg aan veel verschillende melk soorten hormonen zijn toegevoegd.

2 – Etiketten lezen – minderen met suiker en zout

Iets wat eigenlijk iedereen zou moeten doen; etiketten lezen. Wat zit er eigenlijk in mijn voeding? Ik schrok van de hoeveelheid onnodige suikers en zout welke in heel veel verpakte producten zitten. Ik wilde heel erg minderen met suiker en zout dus dan is dit stap 1!

3 – Gestopt met het eten van brood

Dit is niet persee iets wat ik iedereen wil aanraden, want ik ben absoluut niet tegen het eten van brood! Maar PDS in combinatie met mijn hormoon disbalans deed mij besluiten om helemaal te stoppen met het eten van brood. Ik kreeg er vaak een opgezette buik van, en ik ben het type die niet gewoon 1 of 2 stokbroodjes kan eten maar meteen het halve brood mét boursain naar binnen werkt, snap je? Reageerde mijn buik niet heel goed op dus ik besloot er mee te stoppen.

4 – Genoeg groentes en peulvruchten eten

Iets wat vaak word vergeten; het eten van peulvruchten. Sowieso heel erg belangrijk als je vegetarisch eet. Meer bonen, linzen, kikkererwten maar ook sperziebonen (al behoren deze officieel niet tot peulvruchten) eten. Ik gooi hier vaak gewoon wat van door mijn salade, ik vind het een lekkere bite hebben en het is gewoon super gezond.

5 – Stoppen met het eten van bewerkt vlees

Nu eet ik sowieso geen vlees – maar wat ik je écht aanraad is om te stoppen met het eten van bewerkt vlees. Er kán zoveel troep in worden gestopt wat je hele hormoonhuishouding kan verpesten. Ik wil hier wel even bij vermelden (voor ik weer een lading kritiek van pro-vlees-eters over mij heen krijg) dat het voor mij een persoonlijke keuze is om geen vlees te eten en deze absoluut niet afkeur bij een ander. Ik keur wel de kilo knallers af, en ik snap oprecht niet dat mensen het nodig vinden om iedere dag vlees te eten. Kies liever voor een bewust stukje vlees, en eet iets minder! Beter voor het milieu, de échte slagers met passie voor hun vak en voor je lichaam!

6 – Vul te korten aan

Omdat ik geen vlees eet, moet ik goed op mijn vitamine b letten, iets wat veel vegetariërs ook vergeten. Daarnaast kunnen wij in Nederland door het vele binnen zitten en regenachtige dagen een te kort aan vitamine D krijgen, kijk hier ook goed naar en vul aan waar nodig. Mocht je advies willen, ga dan bijvoorbeeld naar de Tuinen (of heet dit tegenwoordig anders?!) daar kunnen ze je verder helpen!

7 – Kom in beweging

En dit hoeft echt niet te beteken dat je ineens als een malloot iedere dag in de sportschool moet staan, maar een simpele wandeling in de natuur doet ook wonderen. Sowieso is het heel goed en fijn om naar buiten te gaan. Mocht je het leuk vinden; yoga is ook echt heel erg fijn! Dit kun je ook gewoon thuis doen met wat simpele oefeningen.

Voorbeeld van mijn dagmenu:

Ontbijt:

Shake van Amandelmelk, handje spinazie, handje blauwe bessen, twee eetlepels havermout en een eetlepel lijnzaad. Of;

Havermout pap van amandelmelk, appel, kaneel en walnoten. Je warmt de amandelmelk op in een klein pannetje, wanneer dit warm is voeg je de havermout en kaneel toe, wanneer het wat dikker word kun je de appel en later de walnoten toe voegen, als je dit te snel doet worden ze slap en dat vind ik persoonlijk niet zo lekker.

Tussendoor:

Twee rijstwafels met hummus

Lunch:

Ik krijg mega vaak vragen of ik recepten wil delen van mijn lunch, dit vind ik heel lastig want ik doe altijd maar wat. Ik kijk wat er in de koelkast ligt en daar maak ik wat mee.

Veldsla, kiemen, (te koop bij de ah – geven een extra bite en smaak aan je salade) zwarte bonen, (laat deze goed uitlekken en spoel ze na met water) tomaatjes, komkommer een halve avocado en wat geitenkaas. Je kunt hier altijd zelf een simpele en lekkere dressing van maken door wat olijfolie met mosterd en (geiten)yoghurt te mengen.

Omelet van twee eieren met spinazie, tomaatjes, geitenkaas en aftoppen met wat kiemen.

Afhankelijk van mijn ”trek” eet ik er vaak nog wat rijstwafels bij of crackers.

Tussendoor:

Snacken met tomaatjes, komkommer, olijven, wortels, gedroogde mango (omg zo lekker!), vijgen en noten. Ik maak vaak een groot bord welke ik samen deel met Lola, vind zij super gezellig én het is hartstikke gezond!

Dinner:

Gebakken zalm, aardappeltjes met schil uit de oven, broccoli of gebakken spinazie met een uitje, knoflook en pijnboompitten, heerlijk! Of;

Bio soba noodles (vaak kies ik noodles welke niet gemaakt zijn van tarwe producten) met ei, groene asperges en paksoi. Mocht je vlees eten; voeg wat kip toe, bio versie! Of garnalen, ook heel lekker!

Wie weet kunnen jullie er iets mee, al moet je wel goed naar je lichaam luisteren en er je eigen draai aan geven, dit werkte voor mij super goed want toen ik hier mee startte zat ik lekkerder in mijn vel, was veel vrolijker en alle rare pukkels verdwenen langzaam. Hiervoor heb ik ook wat aanpassingen gedaan in huidverzorging maar die deel ik de volgende keer. Meer van jullie last van hormoon disbalans?! Ben benieuwd..

Liefs, Natalie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 reacties

 1. Daisy
  1 april 2019

  Heel boeiend om te lezen! Heb zelf ook PDS.. helaas pindakaas ja. Pas sinds een jaar en nu aan het fodmap dieet. Wat me opvalt dat je uien en knoflook eet.. geen last van de maag dan? En brood is 100% spelt brood ook niet een goeie voor je? Daar reageer ik heel goed op.

  Wat fijn dat je er een beetje achter bent gekomen en dat je weer lekker in je vel zit!

  • Natalie Vijfhuizen
   1 april 2019

   Klopt! Eet iedere dag ui, ga ik hartstikke goed op haha! Maar geen brood ook geen spelt, ik heb jaren lang bij een bakker gewerkt en weet uit ervaring dat 100% smeltbrood haast niet bestaat en het word in een omgeving gemaakt waar het in contact komt met tarwe en dus kom er altijd mee in aanraking. Vandaar helemaal mee gestopt! Thanks! En PDS sucks!

 2. Anouk
  1 april 2019

  Ja de Tuinen heet nu inderdaad Holland and Barrett!

 3. Esther
  1 april 2019

  Jup hele traject met hormooncoach gedurende 3 mndn net gedaan en wat een wereld van verschil. Waar ik tot nu toe bij elke arts van kastje naar de muur gestuurd werd en leer er maar mee leven mij werd verteld. Heleboel lichamelijke mankementen waaronder ook bijnieruitputting/burnout
  Nu met het advies van hormooncoach een hele berg aan speciale vitaminen, de juiste voeding en heeel lief zijn voor mezelf en wauw voel me weer beetje mens.
  Voed je goed voel je goed
  Tip voor iedereeb: Luister dus aub niet naar de dokters die volgens huj boekje praten, maar vraag hulp bij mensen die verder kijken dan alleen de standaard behandeling

 4. Karin
  1 april 2019

  Wat leuk dit te lezen! Ik ga er meteen mee aan de slag. Alleen ben Ik allergisch voor noten en pinda’s. Wat zou jij aanbevelen ipv de amandelmelk? Alvast bedankt, groetjes Karin

 5. Santana sleurink
  2 mei 2019

  Mijn hormonen waren ook helemaal uit balans.. vreselijk! Ik kan je eigenlijk 1 ding aanraden stoppen met de pil of andere anticonceptie ik ben echt een beter mens zonder depressies of stemmingswisselen. Ik slaap beter en heb meer energie. Ik leefde al gezond ik eet veel groente en fruit. Maar dit was echt wel een topper.. wellicht het proberen waard. En ja? Me vriend moet er maar mee dealen.

 6. Naomi
  2 mei 2019

  Vind dit zo knap! Heb wat dat betreft echt geen zelfdiscipline!

 7. Eline
  2 mei 2019

  Heel fijn dit artikel! Vooral de eet inspiratie is fijn. Ben sinds 1.5 week heel gezond aan het eten en ga 3/4 keer per week naar de sportschool. Voel me er heerlijk bij.