WAAR DOET ZE HET VAN!? | Sparen, Esmée

WAAR DOET ZE HET VAN!? | Sparen, Esmée

De rubriek waar veel vraag naar was, is weer terug! In ”waar doet ze het van?!” delen: Dominique, Elise en Esmée en ik hoe zij de dagelijkse dingen financieel aanpakken. Deze week hebben we het over het kopen of huren van een huis. Lees je mee?!

Even voorstellen..

Ik gebruik online mijn artiestennaam Esmée Noëlle, maar eigenlijk heet ik gewoon Esmée en is die tweede een onofficiële doopnaam. Ik werk als freelance journalist, op dit moment als hoofdredacteur van Women’s Health. Hier ben ik nu 3 dagen per week aan kwijt, de vierde werkdag besteed ik aan mijn andere freelance werk of online campagnes. Ik ben 30 jaar en ben vlak voor ik 30 werd moeder geworden van Otis (feb 2019). Met volle maan op de datum die ik met 16 weken zwangerschap al droomde. Ik ben vrij zweverig, maar wel met beide voetjes op de grond. Ik woon samen met Friso (34) in ons eerste koophuis in Amsterdam. We zijn zes jaar samen, maar een ring heb ik nog (steeds!) niet. 

Spaar jij iedere maand een vast bedrag? En hoeveel?

Dat deed ik toen ik in loondienst werkte wel, zo’n 10% van mijn netto salaris. Daarnaast had ik altijd mijn freelance werk en spaarde ik op mijn zakelijke rekening dus ook, omdat ik dat geld niet nodig had door mijn vaste baan. Nu is dat anders en werk ik volledig voor mezelf. Ik heb nog wel een privé-potje, maar ik spaar voornamelijk op mijn zakelijke rekening. 

Zo ja, hoe kom je op dat bedrag? Zo nee, waarom niet?

Ooit had ik gelezen dat 10% van je netto salaris een slimme hoeveelheid is die je in principe zou moeten kunnen missen. 


Hoeveel spaarrekeningen heb jij? 

Een zakelijke, een privé, een gezamenlijke en een aparte voor Otis die op onze naam staat. Vier dus. 

Spaar jij met je partner gezamenlijk, apart of beide? Vertel..

Allebei, hij heeft een privespaarrekening en ik ook en daarnaast sparen we gezamenlijk. Dit doen we door de hypotheekrenteaftrek die we terugkrijgen apart te zetten. 

Waar spaar jij momenteel voor?

Ik spaar zelden met een doel. Ik doe het vooral om een buffer te hebben voor mezelf en dat doel dient zich soms ineens aan en dan is het fijn om het te hebben. Zo hebben we vorig jaar samen een auto gekocht van ons spaargeld. Twee jaar geleden hebben we het huis gekocht en tot dat moment hadden we echt met het doel gespaard om een huis te kunnen kopen. In Amsterdam heb je daar echt eigen geld voor nodig. 


Spaar je apart voor je kind(eren)? Zo ja, hoeveel?

Ja, wij hebben belegrekening voor Otis op onze eigen naam staan, daar storten wij alle kinderbijslag op. Daarnaast sparen Friso zijn moeder en mijn oudtante een vast bedrag per maand op een eigen rekening van Otis.

 
Wat zijn jullie spaardoelen?

Die verschillen. Gezamenlijk sparen we vaak voor dingen die we aan het huis willen veranderen of meubels die we willen kopen. Friso spaart voor vakanties en uitgaves als een auto. Ik spaar dus vooral voor de financiële vrijheid zonder doel. 

Wat vind jij dat er altijd op je spaarrekening zou moeten staan? En lukt dit?

Ik spaar op mijn zakelijke rekening en daar staat minimaal een half jaar aan salaris op. Op mijn privespaarrekening heb ik vaak tussen de €3000 en €5000 staan. 

Ben jij het type: ‘’iedere maand de laatste beetjes aanvullen vanaf de spaarrekening’’ of ‘’van de spaarrekening blijf ik af!’’

Ik kom er eigenlijk alleen aan als ik een vakantie boek. Ik wil niet dat mijn spaargeld naar boodschappen of koffietjes gaat. Als ik aan het einde van de maand krap zit, wil ik mezelf wel eens extra salaris geven. Voordeel van eigen baas zijn haha! 

Heb je nog een gouden spaar tip voor ons!?

Ik vind ons systeem van kinderbijslag sparen heel fijn werken. We merken op die manier niet dat we geld ‘missen’ en hebben straks toch een leuk potje voor Otis als hij achttien is. 

Liefs, Esmée

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.