WAAR DOET ZE ‘T VAN!? | Huizen, Dominique

WAAR DOET ZE ‘T VAN!? | Huizen, Dominique

De rubriek waar veel vraag naar was, is weer terug! In ”waar doet ze het van?!” delen: Dominique, Elise en Esmée en ik hoe zij de dagelijkse dingen financieel aanpakken. Deze week hebben we het over het kopen of huren van een huis. Lees je mee?!

Even voorstellen..

Mijn naam is Dominique (al noemt iedereen mij ‘Do’), 31 jaar, en samen met Stefan (34) hebben wij twee koters onder onze hoede: Puk (3) en Fien (bijna 2). De liefste, meest ondeugende meisjes van de wereld, maar dit zegt iedere ouder van zijn of haar eigen kind toch? Ik werk 24 uur per week als Managementassistent op meerdere locaties, geen dag is hetzelfde, en daarnaast probeer ik enigszins orde te brengen in de chaos van de dag. Wat natuurlijk zelden lukt, al blijf ik de illusie hebben dat. Het leven van een jong gezin, met mijzelf ergens tussendoor gewurmd.

Woon jij in een koophuis of huurhuis?
Koophuis.

Welke voordelen t.o.v. een huurhuis zie jij aan de situatie waarin je zit?


Toen ik zwanger was van Puk woonden wij in een appartementje. Onwijs leuk, maar vrij klein. Het huis stond zwaar onder water, en konden daardoor geen nieuw huis kopen. Om deze reden hebben wij tijdelijk gehuurd. Wij vielen in de particuliere huur, en betaalden ons groen en geel aan huur. Toen wij weer konden kopen hebben wij dit ook vrij snel gedaan. Huren was voor ons duurder dan kopen, dus in die zin vind ik huren minder fijn. Los daarvan voelde het huurhuis ook totaal niet als een thuis. Misschien kwam dit omdat het toch nooit van ons zou worden, maar ik had er ook barweinig mee. Het huis waar wij nu wonen voelt ook echt als een thuis.

Hadden jullie flink gespaard om het huis te kunnen kopen?


Een huis kopen is echt wel een opgave. Tegenwoordig is er veel eigen geld nodig, en de huizenmarkt zit momenteel ook niet mee. Wij hebben een deel van de verbouwing mee kunnen financieren omdat wij vrij laag in hypotheek zitten. Hoe je het ook wend of keert.. Je hebt altijd eigen geld nodig om een huis te kopen. Hier hadden wij voor gespaard.

Is het huis gezamenlijk gekocht of is er 1 officiële eigenaar?


Wij hebben het huis samen gekocht.

Hoe hoog is jou hypotheek?

Wij betalen € 1.080,- bruto per maand. Dit is nadat de verhoging heeft plaatsgevonden.

Toen je je huis kocht of ging huren, heb je er toen nog veel aan moeten doen?


Jazeker. Wij hebben er veel aan moeten doen. Er zaten nog bruine bovenlichtjes in, alles moest gestukt worden, alle binnendeuren moesten vervangen worden, nieuwe kozijnen, nieuwe badkamer, tuin, vloer. Met het idee dat wij hier nog heel lang willen blijven wonen vinden wij het de kosten waard. Een huis is meer dan een paar muren. Het is je thuis, je hebt er lief, plakt er soms anderen achter het behang, maar hoe dan ook: het is je veilige haven. (my god, wat klinkt dit meutig. Er zit wel wat in!)

Woon je in een koophuis: Heb je een bouwdepot afgesloten voor de verbouwing? Of heb je de verbouwing uit eigen zak betaald?


Wij hebben 60% van de verbouwing meegefinancierd, en 40% zelf kunnen bekostigen.

Ben je momenteel opzoek naar andere woonruimte? Zo ja, hoe pak je dat aan? Zo niet; hoelang hoop of denk je hier nog te kunnen wonen?


Ik hoop nog een jaar of dertig!

Nog een tip voor ons?!
Toen wij ons net gingen oriënteren om te kopen keken wij naar een flinke prijscategorie hoger. Maar jeetje zeg, WAT ben ik blij dat wij dit uiteindelijk niet gedaan hebben. Maandelijks krom liggen om je huis te kunnen betalen lijkt mij verschrikkelijk. Je huis is dan misschien wel groter, en mooier, maar geld om te kunnen inrichten is ook heel fijn.

Lees je ook mee met het artikel van Esmée en Elise? Volgende week hebben we het over sparen!

Liefs, Dominique

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.