Waarom wij flexitariër zijn..

Vlees eten is iets wat ik eigenlijk altijd al met een dubbel gevoel heb gedaan. Toen ik begon te beseffen, op jonge leeftijd, dat mijn hamburger of schnitzel gemaakt werd van een dier die ik iedere dag tegen kwam tijdens mijn fietsrit naar school, vond ik dat verdrietig. Waarom eten wij die dieren op? Dacht ik toen. Inmiddels weet ik dat dit heel vroeger ook al gebeurde, en dat ik opzich niet iets heb tegen het eten van dieren mits dit op een ”normale” manier gebeurt, aangezien dit grotendeels in Nederland NIET het geval is, heb ik besloten om vlees uit ons menu te skippen. Ik vertel jullie er vandaag meer over..

Even terug naar de geschiedenis van de vee-industrie. Het is begonnen in Nederland na voedselschaarste in de tweede wereldoorlog, de Nederlandse regering beloofde hun burgers dat ze nooit meer honger zouden lijden. Het voedsel moest goedkoper, zodat iedereen het zou kunnen betalen. Om dit te bereiken werd het veeteelt steeds verder geïntensiveerd, dieren werden als objecten en niet als levende wezens gezien.

Ik las net het volgende op de wakkerdier.nl:

”In ons land ‘produceren’ we elk jaar bijna 650 miljoen dieren onder afschuwelijke omstandigheden. Fabrieksmatig worden dieren vermeerderd, vetgemest en verwerkt. Elke dag worden 1,8 miljoen dieren in Nederland geslacht. Dit noemen we de vee-industrie.”

Wauw, of beter gezegd; wow. 1,8 miljoen dieren PER DAG in alleen ons kleine kikkerlandje. Even serieus; dit is toch abnormaal? Ik schrok echt even toen ik dit las, want stel je even voor hoeveel dieren dit wereldwijd dan zijn. Een van de grootste redenen dat ik vlees skip uit onze menu’s is omdat ik het zielig vind. Maar naast dat het zielig is (ik denk dat iedereen het wel met mij eens is hierover) zit er ook een hoop antibiotica in vlees. Niet in alles natuurlijk, maar in het meeste wel. Dit is niet goed voor ons, dat kunnen we allemaal wel bedenken, zeker niet als je dit iedere dag eet.

Hoe pak ik het aan?

Ik wil niet zeggen dat wij NOOIT vlees eten. Ik eet het wel, bijvoorbeeld als ik bij andere mensen eet en het verwerkt zit in een gerecht, of als ik echt een sterke behoefte aan vlees heb. Dit gebeurt hoogstens 2,3 keer per maand. Binnenkort stop ik helemaal met het eten van vlees, mijn tip is ook dat je het afbouwt. Wanneer ik wel een keer vlees wil eten kijk ik heel erg goed naar waar ik ”eerlijk” vlees kan kopen. Ik zet ”eerlijk” tussen haakjes omdat het natuurlijk alsnog niet goed te praten is, je eet een dier wat sterft omdat jij vlees wil eten, dat begrijp ik ook. Maar ik wil de vee-industrie absoluut niet meer steunen.

Soms krijg ik wel kritiek over het feit dat wij Lola ook geen vlees geven. Ik koop het niet zelf, maar als zij er om vraagt of het ergens krijgt dan ontzeg ik het haar niet. Zij is te jong om te bepalen of het eten van vlees wel of niet oke is, maar ze mist het niet als ik het haar niet geef. Ik probeer vaak bonen, linzen, avocado en eieren in haar maaltijden te verwerken voor voldoende eiwitten. Hierover binnenkort meer 😉

Maar biologisch vlees is toch duurder?

Niet helemaal mee eens. Je hebt het niet nodig om iedere dag vlees te eten. In plaats van iedere dag een stuk goedkoop vee-industrie vlees voor weinig geld, zou je kunnen kiezen om eens per week een eerlijk stukje vlees te eten en eens per week een stuk vis. Ik kan me heel goed voorstellen dat je het lastig vind om vlees te skippen als dit meer een gewoonte is, daarom ga ik jullie de komende weken helpen door lekkere vegetarische gerechten te delen. Nog zoiets; mannen zeggen vaak dat ze niet zonder vlees kunnen. Grootste onzin natuurlijk, maar dat zei Danny ook! Op een gegeven moment vertelde ik het niet meer als er geen vlees in een gerecht zat of als we een goede vleesvervanger aten, en je raadt het al; hij had het niet eens door! Dus wat die mannen betreft; gewoon niets zeggen!

Varkens, koeien en kippen worden het meest gegeten in ons land. Ik heb over deze drie dieren wat info verzameld. Het is pijnlijk om te lezen, maar wel goed, doe het vooral als je nog twijfelt om wat minder vlees te eten.

Varkens zijn sociale, intelligente en zindelijke (!) dieren. Er worden per jaar 15,4 miljoen varkens geslacht in ons land. Lees hier meer over de omstandigheden waarin deze dieren moeten ”leven”.

Koeien worden vaak doorgefokt. Dikkere billen betekent namelijk meer dure biefstuk. Vanwege het doorfokken, is een natuurlijke bevalling vaak niet mogelijk. Met een lang, pijnlijk herstel en grote kans op ontstekingen en bloedingen als gevolg. En dat gerust vier keer in één koeienleven. Lees hier meer over ”het vleesrund”.

Kippen transformeren in 40 dagen tot een vleeshomp van 2,3 kilo. Ter vergelijking: dat is een kleuter met het gewicht van een volwassene. Veel vleeskuikens zijn ziek door deze absurd snelle groei, lees hier meer over deze kiloknallers.

Tips voor ”eerlijk” vlees:

Koopeenkoe.nl : Jouw koe leeft jarenlang goed en geniet van eigen gras bij een boer die van zijn koeien houdt, en dat proef je! Goed en duurzaam vlees op je bord. Je hebt dit ook voor kippen en varkens.

En onthoud; er zijn heel veel boeren (en slagers!) die wel liefde hebben voor hun dieren en hun vak. Zij behandelen hun vee met respect. We moeten dus niet alles over een kam scheren, want dat zou niet eerlijk zijn voor alle hardwerkende, liefdevolle boeren die hun werk op een eerlijke en normale manier uitvoeren! Besef je alleen wel dat deze boeren bedrijven bijna niet meer kunnen bestaan omdat ze niet op kunnen tegen de vee-industrie. Het is voor hen onmogelijk om hun vlees te verkopen voor dezelfde goedkope prijs als de euro knallers die je in de supermarkten vindt.

Nogmaals; ik wil hier nu niet gaan vertellen dat we allemaal per direct moeten stoppen met het eten van vlees, met de vegan hype mee moeten gaan en op soya producten moeten gaan leven, maar de vee-industrie vind ik ronduit misselijkmakend. Kleine stapjes, kleine aanpassingen, ook dat helpt. Als je geen behoefte hebt om te stoppen met het eten van dieren, dan kan dat, ieder voor zich. Maar mocht je hier nu net als ik je twijfels bij hebben, verdiep je dan alsjeblieft even in dit onderwerp. Sluit je ogen niet voor dierenleed, maar lees erover. Het gebeurt en het stopt niet als we ons hiervoor afsluiten. Ik kan hier trouwens uren over door praten, maar dat gaan we niet doen.

Tip! Ga eens met je kinderen langs op een boerderij. Daar zie je hoe je echt met dieren hoort om te gaan!

Liefs, Natalie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 reacties

 1. 12 september 2018

  Top dit!! Goed dat je hier aandacht aan besteedt! Er is zoveel meer dan vlees!

 2. Maaike
  12 september 2018

  Ik snap je stukje… maar niet alles wat wakker dier zegt is waar..
  Voor de boeren zijn er ontzettend strenge regels gekomen.. zo mag er maar minimaal antibiotica gespoten worden..
  Ga ik plaats van de site van wakker dier klakkeloos over nemen in gesprek met de boeren in de buurt.. ze vinden fijn als je het komt vragen.. ik weet nog een leuke bier in zevenhoven!
  Niet alles wat op het internet staat is waar… En wakker dier is nog nooit in gesprek gegaan met de boeren zelf!

  • Natalie Vijfhuizen
   12 september 2018

   Hi Maaike,

   Volgens mij heb je het einde niet helemaal gelezen, maar dat maakt verder niet uit. Daar neem ik het juist op voor de boeren die hun vak wel respectvol uitoefenen 😉 Én dat mensen eens langs moeten gaan op een boerderij, net zoals ik heel vaak doe met Lola. Ik weet dus wel degelijk hoe het kan en dat benadruk ik juist, maar voor de massa industrie kunnen we onze ogen niet dicht blijven doen, toch?!