WAAROM WIJ MEER NAAR BUITEN GAAN

Sinds ik niet zo lekker in mijn vel zit, kreeg ik de tip van mijn therapeut om iedere dag een flink stuk buiten te wandelen. Iedere week maken we zeker drie keer een lange wandeling in het bos en ik probeer dan heel bewust mijn telefoon thuis te laten of ik zet mijn vliegtuigmodus aan. Even helemaal offline en mijn ogen van een scherm af. Ik vond sowieso al dat wij veel buiten kwamen, maar nu gaan we net iets vaker en langer. Lola vindt het fantastisch om buiten te zijn en mede daardoor zijn wij overgestapt naar een andere opvang. Ik praat jullie bij!

Ik heb jullie verteld over de burn-out, sindsdien ben ik op zoek gegaan naar wie ik nou “echt” ben en waar ik voor sta. Wat vind ik belangrijk in het leven? En wat wil ik mijn kinderen meegeven? Ik vind het belangrijk dat ze respect hebben voor mens, dier en de natuur, opgroeien zonder dat ze constant een iPad in hun handen hebben en dat ze lekker veel buiten kunnen spelen. Om deze reden zijn wij dus ook overgestapt naar een Agrarische Opvang. Het grootste gedeelte van de dag spelen ze buiten, tussen de kippen, ‘s ochtends rapen ze eitjes en aaien de koeien, dat is toch fantastisch?!

Vierkante ogen
Vroeger zei mijn moeder dat ik vierkante ogen zou krijgen als ik te veel naar de tv keek. Iedere keer als ik tv had gekeken, liep ik naar de spiegel om te kijken of ze al vierkant waren, haha. Die ogen van mij zijn nooit vierkant geworden (goh) en ik heb nooit een bril gehad. Ik heb geluk, want Danny zijn ogen zijn niet zo goed. Ik merk wel dat, sinds ik een hoop achter mijn laptop zit voor werk, mijn ogen achteruitgaan. Voorheen kon ik altijd alles lezen van een bepaalde afstand en nu krijg ik daar toch iets meer moeite mee.

Haal je ogen van het scherm
Hier thuis wordt iedere dag wel even tv gekeken. Ik ben doordeweeks ‘s avonds vaak alleen, dus als ik ga koken, mag Lola vaak even kijken. Ik zeg je eerlijk: ik vind het handig en zo heb ik even mijn handen vrij. Ik denk ook niet dat het verkeerd is als je je kinderen tv laat kijken, maar de balans lijkt af en toe wel compleet weg te zijn. Wij hebben bijvoorbeeld geen iPad. Ik heb er niets op tegen, maar het is nooit in me opgekomen om er eentje te kopen. Ik zeg niet dat er nooit eentje gaat komen, maar voor nu zie ik er het nut niet van in. Ik werk vanaf mijn laptop en als ik een serie wil kijken, zet ik de tv aan. Als we weggaan met de kids, neem ik speelgoed mee en boekjes. Als je het niet aanbiedt aan ze, missen ze het ook niet, denk ik altijd maar. Toen we laatst bij onze favo Italiaan gingen eten, schrok ik wel een beetje van de hoeveelheid kinderen die – zonder dat ze erom vroegen en direct na binnenkomst – een iPad in hun handen gedrukt kregen. Waar is de tijd gebleven dat kinderen om een potlood vragen en galgje of boter-kaas-en-eieren spelen terwijl ze op hun eten wachten?! 

Buiten de pixels
Ik denk dat het deels bij de generatie hoort, dat je er soms niet aan ontkomt, maar deels is het ook gemakzucht. Iets waar ik mezelf ook weleens op betrap. Soms heb ik even geen zin om met Lola mee de zandbak in te gaan en het zoveelste zandkasteel te bouwen, om vervolgens de helft van de inhoud van de zandbak in huis te vinden. Ik probeer het wel altijd te doen. Lola is echt een kind dat dolgraag buiten speelt, geniet van wandelingen door het bos en helemaal in haar element is wanneer we naar het strand gaan. Ook deze week namen we weer tijd voor een wandeling. Laarsjes aan, wind in haar haren en tijd om blaadjes zoeken. We hadden namelijk het ‘Buiten de Pixels’ boekje meegenomen, een heel leuk boekje van Pearle waarmee je je kindje (en jezelf ;)) uitdaagt om de natuur in te gaan in plaats van achter een scherm te zitten. Heerlijk, en ik merk dat ik er zelf ook zo van kan genieten. Zeker wanneer ik een beetje gestrest ben; de buitenlucht doet ons goed. 

Hoe gaan jullie om met schermtijd? En gaan jullie vaak naar buiten? Ik ben benieuwd! Als jullie ook samen met de kids de opdrachten uit het ‘Buiten de Pixels’ boekje willen doen: deze is gratis op te halen bij een Pearle-filiaal bij jou in de buurt.

Liefs, Natalie

*Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking. Wanneer ik een samenwerking met een merk of bedrijf aan ga, sta ik hier altijd 100% achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties

 1. Avalon
  19 oktober 2018

  Dus dat!
  Onze oudste van nu 8 keek pas naar de tv toen ze ruim 3 was.. Ipad hadden we wel maar die interesse om Bobo te kijken ( was ook ‘t enige) duurde max 20 min..
  Onze jongste nu 2,5 kijkt er ook niet naar om.
  De oudste speelt veel buiten.. Zelfs als ‘t regent wil ze naar buiten, en de jongste volgt hierin gelukkig ook.. Bij uit eten gewoon lekker kleurtjes erbij en een boekje ideaal..

  • Natalie Vijfhuizen
   24 oktober 2018

   Jaaa wat goed om te horen! Lola kijkt wel TV, ze is heel erg druk en komt zo echt tot rust. Maaaaar heel beperkt natuurlijk! X

 2. Nynke
  19 oktober 2018

  Onze baby is nog onderweg maar ik ben het hier zo mee eens. Ik zal niet te hard roepen dat hij of zij echt nooit een filmpje mag kijken want wanneer ik straks s’avonds alleen ben lijkt het me ook wel een uitkomst op een bepaalde leeftijd. Zelf hebben we geen tv, ergens wel een ipad (maar vraag me niet waar dat ding is haha). En het niet hebben betekent voor ons ook automatisch vrijwel geen tv kijken (leuke programma’s kijken we wel terug). En ik denk dat het voorbeeld dat je je kind geeft op het gebied van schermtijd e.d. belangrijker is dan de regeltjes die je hebt.
  Maar in dat mee naar buiten gaan vind ik je echt een voorbeeld! Nu al zin in om dat straks ook te doen met ons kindje.

  • Natalie Vijfhuizen
   24 oktober 2018

   Wat leuk om te horen zeg! Ik hoor ook steeds vaker dat mensen helemaal geen tv hebben, dat kan ik me nu nog niet voorstellen maar als ik bedenk hoevaak ik iets terug kijk op mijn laptop is het eigenlijk een hele logische keuze! Geniet nog van het zwanger zijn, zo een bijzondere periode! X

 3. Tessa
  19 oktober 2018

  Wij hebben thuis ook geen iPad! Misschien niet helemaal “bewust niet” maar ik heb het gewoon niett nodig. Vind t belangrijker dat kinderen goed kunnen spelen en veel buiten zijn. Mijn kinderen kunnen zich heel goed vermaken met speelgoed en boekjes. En zijn graag vaak buiten. Ook als t regent! Zeg nooit nooit dat er geen iPad nemen. Maar zolang ze geen idee hebben van wat het is vind ik het helemaal goed!

  • Natalie Vijfhuizen
   24 oktober 2018

   Wat goed om te horen! Hier precies hetzelfde, ook gewoon lekker naar buiten wanneer ‘t regent. Regen jas + laarsjes aan en lekker in de plassen springen 😉 X