Hai! Ik ben Mara @marawells_ en woon in Amsterdam. Koken is echt één van mijn favoriete bezigheden! Als ik te veel aan mijn hoofd heb laat ik alles vallen, ga ik boodschappen doen en de hele dag koken. 

Ik eet eigenlijk heel gezond en kook veel zelf, door mijn vele voedselallergieën. Kant en klare maaltijden/ sausjes/ snacks zijn ivm deze allergieën een no-go. Alles wat ik eet en drink is vrij van gluten, koemelk, pinda, ui en snelle suikers. Veel recepten zijn vegan, omdat er dan absoluut geen melkproducten in zitten en ik naast bio kip/kalkoen geen vlees eet. Dit vul ik wel aan met elke dag een paar noten en vitaminesupplementen (multi vitaminen, B12, D, K en magnesium).

De melk/kaas producten die ik af en toe wel gebruik zijn van geit, schaap of buffel gemaakt. 

Binnen handbereik staat er bij mij altijd een thermoskan met warme kruidenthee, zodat ik elke dag ongeveer 2 liter binnen krijg (vaak voeg ik er verse gember aan toe).

Ik vind het hartstikke leuk dat Natalie mij heeft gevraagd om mijn eetdagboek met jullie te delen en hoop dat ik anderen met allergieën kan inspireren met recepten en laten zien dat er genoeg opties en vervangingen zijn met een beetje creativiteit <3

Maandag

09.00 Ik begin de dag altijd met een kop kruidenthee.

12.00 Mijn dag begon druk, dus ontbeten met een mandarijn on the go!

13.00 Kop zwarte koffie bij mijn oma. Als er geen vegan melk is, drink ik hem zwart.

16.00 Weinig gegeten, dus prop er gauw 5 amandelen, 1 paranoot met een gedroogde vijg in. 

19.00 Beetje slapjes, dus eerst paar plakjes vijgenbrood met Franse kaasjes (schaap/ geit) om wat energie te krijgen tijdens het koken.

20.30 Uit mijn nieuwste Ottolenghi kookboek maak ik: Pittig gekruide aubergine met doperwten op een bedje van yoghurt met verse kruiden. Hmmm, echt mijn favo kok!

 

Dinsdag

9.30 Kop kruidenthee gevolgd door een matcha latte van gekookt water & beetje opgeklopte amandelmelk om de inname van koffie te beperken.

10.30 Kokosyoghurt met lijnzaad en blauwe bessen.

14.00 Vaste prik! Vijf ongezouten amandelen, 1 paranoot en 1 gedroogde vijg.

18.00 Ik bak een boekweit wrap, gevuld met gekruide zoete aardappel, sla, komkommer, gekookt ei, dadels, feta, granaatappel en tahin. Deze is ook heerlijk als lunch! 

Voor de boekweit pannenkoek doe je per 1 wrap:

 • 2 delen water op 1 deel boekweit. (120 ml water x 55 gram meel)
 • 1 knoflookteen
 • Lepel gedroogde tijm
 • Beetje zout
 • Bakken aan beide kanten in (kokos) olie

21.00 Paar handjes mais/aardappel chips onder een filmpje.

Woensdag

9.00 Ik begin de dag met 2 koppen brandnetel thee voor vochtafdrijving.

9.30 Gekookt eitje met een sla sandwich (blaadje sla ipv snee brood) belegd met bio kiprollade, tomaat, geitenkaas met een halve mini avocado. Hiernaast een cappuccino met amandelmelk, gevolgd door nog één.

13.00 Surprise surprise, vijf ongezouten amandelen, 1 paranoot en 1 gedroogde vijg.

15.30 Sneetje glutenvrij brood met eigen Italiaanse ingemaakte paprika/ olijven op olie/azijn basis (Hier een linkje naar dit overheerlijke recept. PS Dit kan je weken bewaren in een afgesloten pot als je meer olijfolie toevoegt zodat alles onder staat. https://youtu.be/i3p8mg44upo ).

16.00 1 glaasje witte wijn.

18.00 Makkelijke 1 pan Shakshuka met extra groenten zoals tomaat, aubergine, paprika en spinazie.

20.00 Klein handje organic vegan chocolade popcorn van Hands off.

Donderdag

9.30 Twee koppen kruidenthee gevolgd door een matcha latte van gekookt water & beetje opgeklopte amandelmelk.

10.30 Kokosyoghurt met blauwe bessen.

14.00 Vijf ongezouten amandelen, 1 paranoot en 1 gedroogde vijg.

15.00 Groene shake van bevroren banaan en mango, selderij, peterselie, spinazie, lijnzaad en kokoswater.

Groene shake:

 • Halve banaan (ik snijd de bananen in plakjes en doe ze in de vriezer. Nooit meer bruine bananen!)
 • Paar stukjes mango uit de vriezer
 • 1 stengel bleekselderij
 • 4 takjes peterselie (optioneel voor extra vochtafdrijving)
 • Goeie hand verse spinazie
 • Eetlepel lijnzaad
 • Afgieten met kokoswater

18.00 Klein kopje linzensoep.

20.00 Indiaas, één van mijn favoriete keukens! Klein stukje kip masala uit de oven met raita (gekruide geiten yoghurt met komkommer) en zoete aardappel masala frietjes.

 

Vrijdag

  9.30 Kop kruidenthee gevolgd door een cappuccino met amandelmelk.

  11.00 Kokos yoghurt met blauwe bessen.

  15.00 Vijf amandelen, 1 paranoot, gedroogde vijg.

  19.00 Ik ben jarig! Dus lekker uit eten met vrienden. Ik nam de ceviche, patatas bravas, gebakken groene banaan en flink wat glaasjes sangria. Helaas moest ik de taart overslaan maar hebben mij gasten daar heerlijk van genoten! 

   

  Zaterdag

  10.00 Kop kruidenthee.

  11.00 Twee cappuccino met amandelmelk en twee gekookte eieren.

  13.00 Gister taart uitgedeeld die ik zelf niet mocht. Keek er dus enorm naar uit om mijn bewaarde glutenvrije amandel cupcake op te smikkelen.

  16.00 Ik moet vroeg beginnen met draaien (Ik ben namelijk DJ), ohjee haast! Dus gauw paar happen kokos yoghurt, vijf amandelen, 1 paranoot met gedroogde vijg.

  17.00 Paar glaasjes witte wijn.

  20.30 Dinner in the club: klein zakje naturel chips. ( I know! Don’t judge 😂 )

  02.00 Eindelijk thuis en val om van de trek. Op een gv flatbread smeer ik leftover tomatensaus voor pizza (ik maak altijd extra en bewaar deze in de vriezer) met tomaatjes en vegan kaas. Hup, de oven in.

  Zondag

   09.30 Kop kruidenthee gevolgd door een cappuccino met amandelmelk.

   11.00 Kokosyoghurt met blauwe bessen en lijnzaad.

   14.00 Cappuccino amandelmelk met een plak keto suiker/glutenvrije ‘cake’.

   19.00 Pasta met meatless-balls in tomatensaus voor het bezoek. Voor mijzelf maak ik deze met zucchini pasta (courgette door de spirelli) om de koolhydraten te minderen.